Vab kostar en fjärdedel av polisen – dagisfröknarnas fel?

Vabbandet kostar åtta miljarder om året. Nu har dagisfröknarna fått skulden för den saken.

Text:

Toppbild: Unsplash

Toppbild: Unsplash

"Vabruari" är traditionellt den månad då svenska föräldrar är hemma som mest för att vårda sina sjuka barn. Men i år tycks den ha tjuvstartat. De vanliga plågorna – vinterkräksjuka och säsongsinfluensa – får i år sällskap av RS-viruset plus en ny topp av covid-19 och rekordet kan därför ryka redan under januari.

Redan förra året steg antalet vabbdagar markant och Försäkringskassan förklarade det med en ny försiktighetskultur i spåren av pandemin. Vad som dock är svårare att förklara är att vabbdagarna ökade stadigt också under de tio år som föregick pandemin.

Tankesmedjan Timbro begärde ut siffror för åren 2009 till 2019 och kom fram till att antalet utbetalda vab-dagar ökade med nästan 49 procent under perioden, trots att antalet barn i vab-ålder inte ökade i närheten av samma takt eller att barn inte är sjukare nu än förr.

Vabbandet är inte någon billig historia för skattebetalarna. Utbetalningarna från Försäkringskassan landade på runt åtta miljarder kronor förra året. Det är en fjärdedel av Polisens årliga budget – som var drygt 30 miljarder.

Timbros debattör Kajsa Dovstad lägger en del av skulden på dagisfröknarna.  I en debattartikel i Aftonbladet skrev hon att 35 procent av alla småbarnsföräldrar redan före pandemin upplevde att förskolepersonalen skickade hem barnen trots att de inte var sjuka. Nu föreslår hon att förskolorna endast ska tilldelas pengar för de timmar barnen faktiskt har varit där.

Dagisfröken på ackord, med andra ord. Ja, varför inte?

Text:

Toppbild: Unsplash