Varför chansa med de icke önskvärda?

Sverige borde följa Tyskland, Frankrike och Italien och utvisa fler.

Text:

Toppbild: TT

Toppbild: TT

För många år sen ställdes jag inför ett dilemma. Tidningen där jag var chef skulle anställa en redaktör. Av de tre, fyra kandidater som kallades till intervju var det en som stack ut positivt, både på pappret och med sin person. Men under mötet bekände han något om sig själv som inte framgick av CV:t. Han hade suttit inne för bedrägeri mot en tidigare arbetsgivare. Det var inget långt fängelsestraff – något halvår tror jag – och han hävdade att han aldrig haft för avsikt att lura någon. Det rörde sig om ett missförstånd, kanske lite slarv med kvitton. Något i den stilen.  

Han bad om att få en ny chans i karriären och lovade att inte göra oss besvikna. Jag var frestad, men vågade inte. Det handlade om förtroendet för tidningen – varumärket – som jag var satt att vårda och om risken för att ägarnas pengar skulle försnillas såklart. Jag satte helt enkelt tidningens väl och ve framför en dömd förbrytares. (Fast även mitt eget ska erkännas. Om jag hade litat på honom och han sedan svikit förtroendet så hade jag fått sparken, med all rätt.) Jag kände mig lite kymig efteråt, men hade fattat samma beslut i dag. Varför chansa? 

Det kanske är ett stort kliv, men finns inte paralleller här till hur Sverige behandlar – eller snarare borde behandla – dömda brottslingar och säkerhetsrisker? Alltså sådana som inte är svenska medborgare men befinner sig i landet med ett utvisningsbeslut över sig. Fokus har tidigare beskrivit hur dysfunktionella utvisningsapparaterna är i bland annat Sverige (15/23) och Tyskland (35/24). Men nu rapporterar Jennifer Wegerup att EU:s tre största länder verkar inta en ny syn på utvisningar. Bland annat visade Frankrike plötsligt och oväntat ut Omar Bin Laden, son till Usama Bin Laden, förra veckan. Och det utan vare sig brottsmisstankar eller rättegång. Varje land har naturligtvis frihet att själv bestämma vilka utländska medborgare som får vistas där och vilka som inte är önskvärda. Så när inser även vi det, följer efter Tyskland, Frankrike och Italien och stramar upp utvisningarna? Varför chansa? 

***

Text:

Toppbild: TT