Vi borde se över våra drömmar
Kan det som ännu inte hänt verkligen visa sig i en dröm?
Toppbild: Unsplash
I skarven mellan ett gammalt år och ett nytt är det läge att se över sina drömmar. En dröm kan vara en önskning, ett löfte, men också den sortens uppenbarelse som kommer till en om natten.
En natt i juli 1947, innan han skulle gå match om världsmästartiteln, drömde boxaren Sugar Ray Robinson att han dödade sin motståndare med en högerkrok. Drömmen var så verklig och överväldigande att Robinson krävde att matchen skulle ställas in. Managern lyckades inte övertyga boxaren om att ändra sig, så en präst fick komma och tala honom till rätta. En dröm är ju bara en dröm. Matchen blev av, Sugar Ray Robinson mötte den 23-årige Jimmy Doyle och golvade honom i åttonde ronden. Dagen efter avled Doyle av sina skador.
Detta är en argumenterande text. Alla åsikter är skribentens egna.
Vad är en dröm? I dag är drömtydning på sin höjd någonting som pågår i New Age-sfärens mest otrendiga ytterkanter, eller som tramsiga drömlexikon i Veckorevyn. Tappa tänderna? Du är rädd att förlora kontrollen. Naken framför en publik? Också kontrollförlust. Gravid? Du bär på en bra idé.
Annat var det förr. När den bibliske Josef drömmer om att solen, månen och elva stjärnor bugar för honom, tycker hans bröder att han är en självgod stropp som antyder att de ska buga för sin lillebror. De har lust att döda honom, men nöjer sig med att sänka honom i en brunn och sedan sälja honom till förbipasserande. Josef hamnar i Egypten, tyder Faraos drömmar, räddar landet från svält och blir mäktig och förmögen. Han återser efter många år också sin familj, som utan att känna igen honom bugar sig djupt för honom.
En dröm som inte tyds är som ett oläst brev, står det någonstans i Talmud. Ibland är drömmen något som kommer inifrån en själv, som en hälsning från det undermedvetna. Ibland – om man tror på sådant – kan det vara en varning eller ett gudomligt meddelande.
Jag undrar vad som händer med alla varningar som man gärna hade fått, men som inte når fram. Tänk om Jimmy Doyle hade drömt Sugar Ray Robinsons dröm, hur hade det då blivit?
Det finns en berättelse om en kvinna som plågas av en dröm. Hon går till rabbinen och berättar att hon ser sitt hus brinna och maken dö. Rabbinen försäkrar henne om att drömmen betyder något annat, jag minns inte vad, kanske att hon ska bli gravid. Kvinnan går hem och får snart ett barn. Drömmen återkommer, hon går till rabbinen igen. På nytt får hon samma svar, och tolkningen slår än en gång in. När hon oroligt kommer en tredje gång är rabbinen inte där men hans elever tänker att de är visa nog att ge henne svar. De lyssnar och säger sedan att drömmen uppenbarligen är bokstavlig. Kvinnan rusar hem till ett övertänt hus och en död man. När eleverna sedan berättar för rabbinen att kvinnan har varit förbi, och när han hör vad de svarat henne vrålar han: ”Det är ni som har dödat hennes man!”
Vad kommer först, hönan eller ägget, drömmen eller drömtydaren? Kan det som ännu inte hänt verkligen visa sig i en dröm? Det viktiga är kanske inte vad du drömmer, huruvida det slår in, utan hur du sedan agerar.
När Sugar Ray Robinson fick höra att Jimmy Doyle hade haft som mål att med sina vinstpengar från boxningen kunna köpa ett hus till sin mamma, bestämde han sig för att skänka vinsten från sina fyra nästkommande matcher till Doyles mor. På så vis slog även Jimmy Doyles dröm in.
***
Läs även: Till porrbions försvar
Läs även: Ingen bryr sig om vem du är