Henrik Meinander: ”Helsingfors är de ofullbordade katastrofernas stad” 17 februari 2025 Kultur Mötet Henrik Meinander är femte generationen helsingforsare, minst, på sin fars sida och ännu längre, till början av 1700-talet, på sin mors sida, och han älskar…
Erik Jersenius: Die dummen Schweden – vad hände med det svenska kunskapssamhället? 16 februari 2025 Krönikor Kultur
Vissa utmaningar kräver ett lån I samarbete med Lånero.se Det kan vara ett svårt beslut, men om du har svårt att betala dina räkningar kan det vara det bästa alternativet för dig. Det finns…
Hans Magnus Enzensbergers eviga ögonblick 15 februari 2025 Bokrecension Kultur Hans Magnus Enzensbergers senare dikter finns nu att läsa på svenska i den nätta samlingen Ögonblicket då bara ögonblicket räknas. Här finner vi insiktsfulla rader från en av västvärldens sista sant intellektuella.
Mikael Timm: Kan vi få nog av ångest? 13 februari 2025 Krönikor Kultur Vart man än riktar blicken verkar det vara allra mest synd om medelklassen trots att just den håller kulturen under armarna.
Om liberalismen är ensamhetens ideologi kan den inte stå emot nationalismen 11 februari 2025 Kommentar Kultur Min tes om att det är bra för människor att vara med i självvalda gemenskaper är inte liberal, hävdar den liberale filosofen Jesper Ahlin Marceta.…
Clas Svahn: ”För mig räcker det inte med att tro, jag vill veta!” 10 februari 2025 Kultur Mötet Årets folkbildare är ufo-experten Clas Svahn. Ständigt kommenterar han det okända och är en flitig författare aktuell med nya boken ”Världsrymden anfaller”.
AI – vår bästa vän eller värsta fiende? 9 februari 2025 Kultur Den snabba utvecklingen av artificiell intelligens inger både hopp och väcker fasa. Människan har länge föreställt sig att kunna utveckla smarta maskiner och undrat om de skulle bli våra bästa vänner eller värsta fiender.
Lars Anders Johansson: Sverige behöver en egen renässansprins 8 februari 2025 Kommentar Kultur I Norge lever det figurativa måleriet och är starkt, kitschrörelsen utgör rent av mittfåran i landets konstliv. I Sverige är det tvärtom en marginell företeelse, utskälld och brunsmetad, men behöver inte vi en egen renässansprins?
Franska kvinnor är förbannade – och nu går de till attack 8 februari 2025 Kultur Frankrikes kvinnliga filmskapare går till våldsam attack mot patriarkatet. I bioaktuella The balconettes är alla män monster.
Det har den amerikanska högern och Joel Halldorf gemensamt 8 februari 2025 Kommentar Kultur Patrik J. Deneen är den nya amerikanska konservatismens husfilosof. En populistisk visionär som förespråkar folkets uppror mot den styrande eliten. Hans föreställning om gemenskap för tankarna till de svenska debattörerna Joel Halldorf och Joel Stade.
Sveriges främste fotograf var nazist – men syns det i bilderna? 7 februari 2025 Bokrecension Kultur Att leta upp kända kulturskapares politiska och mänskliga misstag är numera en stor journalistisk genre. Christer Strömholm gjorde ingen hemlighet av att han begått brott…
Ett filmkrig är förklarat – så kan svensk film bli konstnärlig och få publik igen 4 februari 2025 Kultur Kulturministern röt i lejonets kula och nu är ett filmkrig inlett. Men krisen för svensk film beror på att den inte är fri.
Aris Fioretos spräcker kleinflaskan 3 februari 2025 Bokrecension Kultur I Aris Fioretos betraktelse Solar plexus vill han få orden att kännas som kött, men Klara Klingspor läser en växtätande snarare är karnivor litteratur.
Nu firar vi världens ungdomligaste 40-åring – Breakfast Club har blivit medelålders 2 februari 2025 Kultur Det är nu 40 år sedan världens bästa ungdomsfilm hade världspremiär. Breakfast Club har fortsatt att älskas av den yngre publiken, kanske för att den ännu så väl speglar vår samtid.
Guermouche hade en välorganiserad och framgångsrik konstnärskarriär 2 februari 2025 Kultur Minnesord Oscar Guermouche, konstnär och förläggare, dog den 6 november. Han blev 47 år gammal.