52 klassiker du bör läsa under 2021

Text:

Om vi törs lugna ner oss en smula med telefonen, med tv-serierna och stegen – vad skulle hända? Vecka efter vecka en envetet växande känsla av  … vadå  …? Något som tar sig in i våra tankar på riktigt?

Var börjar man i ett hav av odödliga verk från döda och levande människosjälar? Eftersom Fokus är ett nyhetsmagasin och har nuets händelser som riktmärke och ledstjärna kan du med trygghet följa listan utifrån årets större och mindre händelser.

JANUARI

Vecka 3. Onsdag 20/1: Barer och restauranger öppnas i Frankrike. Joe Biden installeras som president i USA.

Och solen har sin gång av Ernest Hemingway (1926)

Oklarheten kring hur det blir med det utlovade öppnandet av de franska barerna hamnade i början av januari i skymundan av ovissheten kring den amerikanska presidentinstallationen. Hemingways genombrottsroman berättar om några unga amerikaner som efter att krig och pandemi har slagit sönder den gamla världen söker och formar den nya. Till en början i Paris. De två första meningarna slår an tonen: »Robert Cohn var en gång i tiden mellanviktsmästare i boxning i Princeton. Tro nu inte att jag är särskilt imponerad av det som boxningstitel, men den betydde rätt mycket för Cohn.« Den nya världen är snabb, cynisk, njutningslysten. Pernod, konjak, champagne. Rödvin i lädersäckar och forellfiske i bergen. Och Brett som försvinner med en tjurfäktare i Pamplona.

Vecka 4.  Söndag 31 januari: Miljöpartiet håller digital extrakongress, väljer nytt språkrör.

Alberte och Jakob av Cora Sandel (1926)

Att känna sig instängd i ett regeringssamarbete kan vara svårt. I ett kallt och mörkt Tromsø drar dimman in och sveper klaustrofobi runt Albertes familj. Pappan skrämmer med sina plötsliga utbrott, mamman med sin växande bitterhet. Brodern drar till sjöss och Alberte ser som sin uppgift att vara anpasslig, lyhörd, släta över, hålla ihop familjen. Lycklig blir hon först när hon i Paris upptäcker skrivandet, konstnärerna – och villkoren för en kvinnas frihet.

 

FEBRUARI

Vecka 5. Tisdag 2/2: Ett år sedan första dödsfallet i covid-19 utanför Kina.

En patient av Mian Mian (2003)

Mian Mian, född 1970, en av de mest kända unga kvinnliga kinesiska författarna, skildrade i sina första berättelser den nya generationens vilda liv i Shanghai och andra stora kinesiska städer.

I smärtans riken av Alphonse Daudet och Edmond de Goncourt (1897)

De franska 1800-talsvännerna Goncourt och Daudet skrev i sin utgivna brevväxling om den senares gonorré, 1800-talets stora epidemi.

Vecka 6. Lördag 13/2: Skellefteå. Föreningen Mörkrets och kylans glada vänner ska denna dag  inför Öppna Skandinaviska Mästerskapet i vintersim en tävling med diktläsning i isvaken.

Skamfläcken av Philip Roth (2000)

Universitetsprofessorn Coleman Silk stängs sommaren 1998 av från sin skola för en pågående sexuell affär med en trettio år yngre städerska. De identitetspolitiska vindarna blåser kraftigt i Roths storslagna berättelse om hur panikartat det moderna USA hanterar sin mångkulturella historia och identitet. Slutscenen utspelar sig på en vinteris och är skräckfylld poesi i en berättelse som bättre än de flesta andra i sin genre förtjänar epitetet »den stora amerikanska romanen«.

Vecka 7. Torsdag 18 – söndag 21/2: Dekalogen, Vandringsföreställning i Göteborg, baserad på Kies´lowskis filmepos om de tio budorden, arrangerad av Gothenburg Film Studios.

Slutet på historien av Graham Greene (1951)

»Detta är alltså i mycket högre grad en berättelse om hat än om kärlek, och om jag råkar säga något fördelaktigt om Henry, är jag att lita på: då skriver jag motsatsen till vad jag egentligen vill, därför att min yrkesstolthet bjuder mig att hellre komma med en ofullständig sanning än ge uttryck för mitt ofullständiga hat.« Graham Greene är den moderna litterära mästaren på att gestalta katolsk tro och  tvivel. Slutet på historien utspelar sig den mörka, våta krigsvintern 1943. När man väl har avslutat boken vill man omedelbart läsa om den.

Vecka 8. Torsdag 25/2: Kemi för en grönare värld, vetenskapsseminarium, arrangeras av Royal society of chemistry i Storbritannien.

Frankenstein av Mary Shelley (1818)

Victor Frankenstein, ung, vetgirig kemist, reser till universitet i Ingelstadt, blir frälst på naturvetenskapen, fogar ihop en människa av likdelar och lyckas ge den liv. Man kan på tröskeln till den artificiella superintelligensens genombrott och nytt liv på jorden läsa Mary Shellys roman som en kritisk skildring av vetenskapen som löper amok och skapar monster. Och som en kärleksförklaring till den udda och utstötta.

 

MARS

Vecka 9. Onsdag 3/3: Wild life day. Torsdag 4/3: Världsbokdagen infaller. Påven Fransiskus gör sin första internationella resa på 16 månader, till Irak.

Kristin Lavransdotter av Sigrid Undset (1920–22)

Porträttet av Kristin Lavransdotter rymmer livsval som styrs av normer, hedersförtryck, familjeband, hänsyn, dåligt samvete, vardagsplikter. Allt trångt som passion och längtan vill spränga. Sedan finns i boken allt annat, som gör läsningen omöjlig att avbryta.

Vecka 10. Onsdag 10/3: Mare Forum, Pireus, Grekland. Konferens om shipping, havsmiljö, segelfartyg och förnybar energi.

Iliaden och Odysséen av Homeros (800 f Kr)

I Grekland, har Theodor Kallifatides påpekat, är naturen mindre en plats i sig och i större utsträckning först och främst en historisk plats. Varje konferens eller händelse på Medelhavet är en påminnelse om Odysseus resor, hans krig, hans återresa och strider mot dem som hade tagit hans plats när han var i väg, hans heroism.

Vecka 11. Onsdag 17/3: Irland firar sin nationaldag,S:t Patricks Day.

Odyssens av James Joyce (1924)

Till sin konstruktion upplagd som Odysséen. Men Joyces hjälte, Leopold Bloom, är inte en hjälte i sin antike namnes stil. Det första världskrigets galenskap, det modernas genombrott, har kastat omkull behovet av och tron på den sortens dådkraft. Och Joyce fångar oefterhärmligt och banbrytande en modern människas liv, tankar och hjältemod under några vardagliga dygn.

Vecka 12. Lördag 27/3: Årsdagen av spanskainbördeskrigets slut 1939.

Nattövning av Eyvind Johnson (1938)

Handlingen utspelar sig under ett dygn i Stockholm. Men skuggor från såväl Spaniens ojämna strid mot Francos fascistiska trupper som från Hitlertyskland oroar männi­skor: »Livet på gatorna har stillnat. Stockholm sover så som en stor stad kan det: med tusen öppna ögon och tusen och åter tusen bortvältrande och borttonande ljus, ekon och avlägset buller som stiger, sjunker och aldrig helt domnar.«

 

APRIL

Vecka 13. Söndag 4 april: Påskdagen, No time to die, försenad Bondfilm, har premiär.

Faust av Johann Wolfgang von Goethe (1829)

På en promenad på uppståndelsens dag ser Faust och Wagner en märklig pudel. Som visar sig vara något annat. Mefistofeles, klädd som en skolast, kliver upp ur djuret. Faust: »Det skulle alltså vara pudelns kärna? Vad heter du? Förtig det ej!« Mefistofeles: »Så må ni höra det! Mitt namn är Nej. Vad som hos er som synd och lögn är känt, det är mitt rätta element.« Mefistofeles kan erbjuda Faust all världens njutning. Men det frestande budet äventyrar Fausts planer. Obegränsad personlig expansion går inte ihop med reservationslös kärlek.

Vecka 14.  Tisdag 6 april: Minnesdag av när de första fångarna evakuerades från nazisternas dödsläger i Buchenwald 1945.

Smärtan av Marguerite Duras (1985)

Vibrerande skildring av krigets sista skälvande aprildagar i Paris: »I dag kommer den första konvojen med deporterade från Weimar. De ringer på morgonen från centralen. De säger att jag kan komma, att de inte kommer förrän på eftermiddagen. Orsay. Utanför centralen står krigsfångarnas kvinnor stelnade i en ogenomtränglig massa. Vita stängsel skiljer dem från fångarna. De skriker. Har ni hört någonting från den eller den? Ibland stannar soldaterna till, några svarar.«

Vecka 15. Måndag 12 april: Ramadan inleds.

Shahernas shah av Ryszard Kapus´cin´ski

Klassisk psykologisk maktstudie och litterärt politiskt reportage uppbyggt på en rad imaginära fotografier av shahen som ville förvandla Iran till en västerländsk ekonomisk stormakt med hjälp av oljepengar, och genom att höja levnadsstandarden för de rikaste. Författaren reste dit 1978 med frågorna: Vad har Khomeini att erbjuda som shahen inte hade? Hur uppstod revolutionen?

Vecka 16. Onsdag 21 april: Drottning Elizabeth fyller 95 år, samma vecka som Shakespeares födelse- och dödsdag högtidlighålls. Almapriset delas ut.

Romeo och Julia av William Shakespeare (1597)

Om teatrarna inte är öppna rekommenderas filmen Romeo och Julia (1968) i regi av Franco Zeffirelli. Att påminna om att dramat från Verona har allt är kanske inte nödvändigt, men heller aldrig obefogat.

Emil i Lönneberga av Astrid Lindgren (1963–1997)

Astrid Lindgrens minne hedras bäst genom en studie av böckerna om Emil i Lönneberga.

Vecka 17. Måndag 26 april: Scenkonstbiennalen arrangeras över hela landet. KOLLA MED MATS

Måsen av Anton Tjechov (1896)

Den kreativa och skarpa Nina. Den dalande stjärnan Irina Arkadina. Hennes son dramatikern Konstantin. Den berömde författaren Trigorin. Och några till. I en kärlekskarusell, en komisk tragedi där alla älskar någon de inte kan få och samtidigt brottas med livsfrågor. Om teatrarna inte har öppnat, lyssna på sr.se på den oemotståndliga uppsättningen från Malmö Statsteater 1954 i regi och bearbetning av Lars-Levi Laestadius.

 

MAJ

Vecka 18. Måndag 3 maj: Deklarationsdag.

Pengar av Victoria Benedictsson (1885)

Sextonåriga Selma kommer gående på bygatan, nyfiken, frimodig, hoppfull. Men hejdas. Drivs in i ett äktenskap som inte kan ge henne någon livstillfredsställelse. Använder sin målmedvetenhet och sin uppfinningsrikedom till att skaffa sig det utrymme som går, ett eget rum, en smula pengar.

Vecka 19. Onsdag 12/5–söndag 16/5: Social­demokraterna håller sin 41:a kongress i Göteborg.

Röda rummet av August Strindberg (1878)

Strindbergs genombrottsbok och den första moderna svenska romanen gör upp med såväl det sovande till icke-förpliktigande myndighets-Sverige som religionen, skildrar klassklyftorna och journalistiken, konstnärerna, suputerna och de rikas välgörenhetshyckleri.

Vecka 20. Fredag 21/5: FN:s dag för kulturell mångfald och dialog.

Kalla det sömn av Henry Roth (1934)

Två parallella historier: om invandrarnas verklighet i 1920-talets New York, och om den unge judiske David Schearls uppväxt i invandrarslummen på Lower East Side, ständigt under hotet från sin fars nyckfulla vredesutbrott. Berättelsen börjar med den lilla vita ångbåten »Peter Stuyvesants« anlöpning till Manhattan år 1907, det år då det högsta antalet immigranter någonsin beträdde USA:s jord. Roths bok kom ut 1934 – mitt under depressionen – och hamnade i glömska, men återerövrade sin status som den kanske märkligaste av de få riktigt stora amerikanska romanerna.

Vecka 21. Söndag 30/5: Mors dag och Skärgårdspaddling i Tanumstrand.

Herr Arnes penningar av Selma Lagerlöf (1904)

Herr Arne är en mycket rik präst som bor i Solberga prästgård i Bohuslän. En natt i sitt hem råkar herr Arne, hans familj och hans husfolk ut för ett rövarband av skotska legosoldater som mördar dem. De sätter eld på huset för att få det att se ut som en olycka, men soldaterna märker inte att Arnes fosterdotter Elsalill, som gömt sig, överlever.

 

Juni

Vecka 22. Söndag 6/6: Stadsvandring, Gamla stans hemligheter, Stockholm.

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg (1905)

»Jag har aldrig sett en sådan sommar. Rötmånadshetta sedan mitten av maj.« Doktor Glas skriver dagbok, möter på sin klinik fru Gregorius, blir berörd av hennes berättelse om hur hennes man förgriper sig på henne. »Jag undrar hur det kan vara att ha ett brott att ångra«, skriver Glas i sin dagbok en tid senare. På sina vandringar mellan stadens broar bearbetar han sin hemlighet: en förgiftad människohjärnas klarsynta frågeställning: Har man rätt att döda en människa för att rädda en annan?

Vecka 23. Torsdag 10/6: Prins Philip, hertigen av Edinburgh, fyller 100 år.

Bonjour tristesse av Françoise Sagan (1954)

17 år var Sagan när hon slog världen med häpnad med en kort roman där varje mening levde upp till den hypnotiska inledningsmeningens löfte om något utöver det vanliga: »Denna nya känsla som förföljer mig med sin bitterhet och sin sötma nämner jag endast vid det vackra, allvarliga namnet sorg.« Oförglömlig roman om unga Cecile på semester på Rivieran, hennes pappa, hans många älskare, om livsnjutning, dekadens, att vara barn och vuxen på samma gång. Och så den där nya känslan.

Vecka 24. Fotbolls-EM pågår i 12 städer i Europa.

En sommarsaga av Anne Charlotte Leffler (1886)

Skilsmässotankar brukar dyka upp i relationer under stora sportmästerkap. I Lefflers roman är kärleken ljuv i första delen när Rolf Falk och Ulla Rosenhane träffas på en badort och förälskelse uppstår. I andra delen har Falk och Rosenhane gift sig och Rosenhane kämpar för frihet och integritet.

Vecka 25. Onsdag 23/6: 80 år sedan Hitler gjorde sitt första besök i Paris, kort efter att Frankrike kapitulerat 1941.

Ensam i Berlin  av Hans Fallada (1947)

Skräckfylld spänningsroman om en enkel tysk familj som passivt stött Hitler, men som sommaren 1941 får beskedet att deras son dött och blir subtila motståndsmakare. Romanen är ett veritabelt psykologiskt mästerverk och skildrar hur Hitlerdiktaturens paranoida psykologi sipprar ner i varenda familj och på varenda arbetsplats.

 

JULI

Vecka 26. Hela veckan: Världskongress för psykoterapi på Hotel Izmailova Vega, Moskva.

Brott och straff av Fjodor Dostojevskij (1866)

En sommardag i S:t Peterburg lämnar en ung student sitt kyffe och går ut på de dammiga stadsgatorna. Raskolnikov är påtagligt förvirrad, alltmer övertygad om att enda lösningen på hans prekära situation är att mörda en girig pantlånerska. Han gör det. Men råkar också mörda hennes syster. Vad betyder den händelsen på hur vi ser på Raskolnikov hädanefter? På hela hans idé? Kanske världslitteraturens mest intensiva psykologiska studie. Samtidigt en oförglömlig mosaik av hänförande tragiska, missförstådda, psykotiska och desperata människor.   

Vecka 27. Under hela juli pågår The Tall ship races på Östersjön.

Mot fyren av Virginia Woolf (1927)

»Ja, naturligtvis, om det är vackert i morgon«, sa mrs Ramsay. »Men du måste vara uppe med tuppen. Hos hennes son väckte dessa ord en sällsam glädje, som om saken nu vore avgjord.«

Modernistisk roman om familjen Ramsay som planerar en utflykt till fyrtornet utanför den skotska kusten, men det blåser för mycket – först tio år senare blir det av. Det tar tid och krävs tålamod och mod för att hitta sina minnesbilder och få sina ögonblick.

Vecka 28. Onsdag 14/7: Frankrikes nationaldag firas officiellt med militärparad i Paris.

Yvettes friare av Guy de Maupassant (1884)

Och hur är en parisare? Kanhända som den här novellens huvudperson:  »en sann parisare för övrigt, lättsinnig, skeptisk, ombytlig, snar till hänförelse, ivrig och obeslutsam, i stånd till allt och intet, egoist av princip och ädelmodig av nyck […] sliten mellan olika stridiga böjelser, gav han vika för dem alla för att slutligen lyda sitt förnuft som världsvan vivör, och hans väderflöjelsfilosofi gick ut på att vända kappan efter vinden och dra fördel av alla tillfällen utan att bemöda sig om att själv skapa dem.«

Vecka 29. Fredag 23/7: Sommar-OS invigs i Tokyo.

Berättelsen om Genji av Murasaki Shikibu (omkring år 1000)

Hovdamen Murasaki Shikibu som skrev denna roman, som kommit att betraktas som den första japanska romanen i modern mening. Och vara världslitteraturens första realistiska roman. Den innehåller erotiska äventyr av den fulländade älskaren Genji som dock inte får bli kejsare. Klassikernas klassiker i japansk litteratur.

Vecka 30. Onsdag 30/7: Storsjöyran i Östersund inleds.

Moby Dick av Herman Melville (1851)

»Kalla mig Ismael«, säger huvudpersonen i första meningen. Längtar till havet gör han och tar sin egen och alla New Yorkbors ständiga dragning till kajerna som intäkt för att instinkten är självklar; beger sig till New England, tillbringar en natt i en säng med en tatuerad kannibal. Nästa dag går han till kapellet. »I New Bedford ligger valfångarnas kapell. Det är få valfiskare, redo att ge sig i väg till Indiska oceanen eller Stilla havet, som inte gör ett besök där före avresan. Jag själv hörde inte till dem.«

Det här händer långt innan kapten Ahab gör entré. Var Moby Dick befinner sig vet ingen än. Men Ahab ska bara ha honom.

 

AUGUSTI

Vecka 31. Söndag 1/8: Yorkshiredagen infaller.

Jane Eyre av Charlotte Brontë (1847)

»Föraningar är något märkligt! Likaså telepati och varsel, och dessa tre tillsammans utgör ett mysterium som människor ännu inte kunnat förklara.« Historien om den fattiga flickan Janes väg till att bli självständig kvinna var en sensation när den kom och fick snabbt den klassikerstatus den fortfarande har.

Vecka 32. Hela veckan: Presidentval och val till nationalförsamlingen i Sydsudan och i Zambia.

Allt går sönder av Chinua Abebe (1958)

Stora folkhopar började samlas på byns silo så snart solgasset mist sin värsta skärp och inte längre gjorde kroppen illa. De flesta ceremonier ägde rum den tiden på dagen; även om det var kungjort att något skulle börja »efter middagsmålet« så var alla på det klara med att det inte skulle få bli förrän betydligt senare, »när solhettan var mildare«.

Romanen utspelar sig i slutet av 1800-talet i ett förkolonialt Nigeria. Om de vita kolonialisterna en dag kommer är frågan hur Okowonko, som alltid fått höra att han är mycket vekare än sin far, ska bete sig: bjuda motstånd eller ge vika?

Vecka 33. Lördag 21/8: International day of remembrance and tribute to the victims of terrorism history.

Främlingen av Albert Camus (1942)

Camus berättelse är så kusligt enkelt skriven. Samtidigt så tolkningsrik. Under pandemiåret fick alla för sig att läsa Pesten, men Främlingen är bättre. Många har förskräckts över likgiltigheten i huvudpersonen Mersaults sätt att berätta om sin mammas död, hans likgiltighet inför araben han skjuter ihjäl, och det är likgiltigheten inför mamman som alltså är den största synden. Camus talade i sitt Nobeltal 1957 om rätten att som författare bara vara trogen skrivandets egen sanning och att det var där skärningspunkten fanns: Vi har konsten för att inte dö av sanningen.

Vecka 34. Tisdag 24–28/8: En konferens om psykologisk hälsa i Europa arrangeras i Bratislava, Slovakien.

Glaskupan av Sylvia Plath (1963)

Vackert, sorgligt, roligt, tragiskt, med ett hoppfullt slut. Glaskupan är ett tidsdokument som ger en sällsam inblick i unga flickors vuxenblivande.

 

SEPTEMBER

Vecka 35. Söndag 5/9: Val i Hongkong, det första sedan Peking drev igenom sin restriktiva lag om nationell säkerhet i den forna kolonin.

Vitlöksballaderna av Mo Yan (1988)

En satirisk skildring avvad som kan hända på den kinesiska landsbygden under den nya kapitalistiska ekonomins värstakrumbukter.

Vecka 36. Lördag 11 september: 20-årsminnet av terrorattackerna mot USA.

Dödssynden  av Harper Lee (1960)

Trettiotalsde pression. Trött gammal stad i Alabama. Harper Lee låter sexiga Scout Finch berätta historien om hur hon  lever med sin storebror Jem och fadern Atticus, en medelålders advokat. Modern är död. Atticus tar på sig att försvara en svart man som åtalas för ett mord.

Vecka 37. Lördag 18/9: Norge väljer till stortinget.

Övertalning av Jane Austen (1818)

Gröna kullar, beiga stenhus, romerska bad i Bath. Någon har sagt att det är just när författaren riktar sin skarpsynta ironiska blick mot människans fåfänglighet och besatthet av meningslösheter som Övertalning skär rakt in i vår instagrammande samtid.

Vecka 38. Söndag 26/9: Det tyska federalavalet för den 20: e förbundsdagen.

Den banala ondskan:Eichmann i Jerusalem av Hannah Arendt (1963).

Uttrycket »den banala ondskan«, som bara förekommer en gång i Arendts reportagebok, har tolkats som att hon ansåg Eichmann vara en kugge i nazismens maskineri, att alla människor kunde bli en Eichmann om bara förutsättningarna var för handen, men banaliteten  har Kenneth Hermele påpekat, handlade enligt Arendt, om Eichmanns oförmåga att tänka, vilken avspeglade sig i hans stela och formella tyska, och bruk av schabloner och fasta, färdigstöpta uttryck.

Vecka 39. Torsdag 30/9: Internationella översättardagen.

Processen av Franz Kafka (1925)

I decennier fick svenska Kafkaläsare stå ut med översättningar som var otillräckliga. Men år 2010 gav förlaget Bakhåll ut den nya svenska översättningen av Processen som följer den tyska textkritiska utgåvan. Fem kapitel har tillkommit och tusentals korrigeringar har gjorts. Översättarna Hans Blomqvist och Erik Ågren har tilldelats Stiftelsen Natur och Kulturs översättarpris och Samfundet De nios översättarpris för detta arbete. Kafkas klassiker blev ännu mer briljant.

 

OKTOBER

Vecka 40. Onsdag 6/10: Tysk-amerikanska dagen till minne av 13 familjer som 1632 flydde från Tyskland till Amerika för att undslippa religiöst förtryck.

Ljus i augusti av William Faulkner (1932)

En ung gravid kvinna letar efter fadern till sitt ofödda barn, lämnar sin hemstad och går tiotals mil i den amerikanska Södern. En präst är besatt av sin farfars äventyr när han stal och dödade kycklingar från bönderna.  En alkoholförsäljare har ett sexuellt förhållande med en kvinna som härstammar från en abolitionistisk familj. Inre monologer. Raskonflikter. Magi.

Vecka 41. Fredag 15/10: Metoodagen.

Norrtullsligan av Elin Wägner (1908)

Wägners roman berättar om Pegg, Baby, Eva och Emmy som i början på 1900-talet, lågavlönade och utan anställningstrygghet,  jobbar på kontor och delar på en tvårummare.

Män kan inte våldtas av Märta Tikkanen (1975)

Tikkanens berättelse om våldtagna Tova som bestämmer sig för att hämnas på sin förövare men upptäcker att män inte kan våldtas. Rakryggad bestämmer sig Tova för att då polisanmäla sig själv för sitt övergrepp.

Vecka 42. Söndag 3/10: Malmö internationella forum om hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism.

Är detta en människa? av Primo Levi (1958)

Vittnesmål från förintelselägret Buna, nära Auschwitz. »Att förstöra en människa är svårt, nästan lika svårt som att skapa henne, det var inte lätt, det gick inte fort, men ni lyckades med det ni tyskar. Här har ni oss nu, fogliga under era blickar: från vår sida har ni inget att frukta längre, inga upproriska handlingar, inga utmanande ord, inte ens en dömande blick.«

Vecka 43. Måndag 25/10: 1917 marscherade bolsjevikerna in i Petrograd och Lenin tog makten.

En dag i Ivan Denisovitjs liv av Aleksandr Solzjenitsyn (1970)

Ivan Denisovitj är en straffånge i Sibirien under 1950-talet. Om kylan, svälten, tvångsarbetet, alla förordningar som bara handlar om att ta ifrån internerna deras människovärde berättar Solzjenitsyn på ett sätt som för tankarna till Tolstoj.

 

NOVEMBER

Vecka 44. Lördag 6/11: Alla helgons dag.

Anna Karenina av Leo Tolstoj (1877)

Ja, ni vet, en skridskobana i Moskva i november: Levin passionerat kär i Kitty, hon passionerat kär i Vronskij, han passionerat kär i Anna Karenina. Men är passionen vägen till lycka? Bör inte en godsägare ge sina lantarbetare ett anständigt liv? I denna roman är först de stillsamma och plikttrogna olyckliga och de häftigt förälskade uppfyllda av sin längtan – sedan av sin leda. De resonerande däremot har tid att göra sin omgivning nöjda och skapa ett anständigt liv för alla i sin närhet. I romanernas roman, klassikernas klassiker, finns precis allt.

Vecka 45. Söndag 14/11: Fars dag

Kung Oidipus av Sofokles (429 f Kr)

Kungaparet i Thebe får i en spådom veta att deras nyfödde son en dag ska döda sin far och äkta sin mor! Fasan inför detta får dem att sätta ut den lille Oidipus i vildmarken. Ett ödesdigert beslut. Om pandemin ännu råder eller om teatrarna vid denna tid spelar något annat finns en lysande uppsättning från 1958 i Sveriges radios radioteaterbibliotek på sr.se.

Vecka 46. Söndag 21/11: Chile Chile president- och parlamentsval.

Andarnas hus av Isabelle Allende (1982)

Det här är magisk realism på pränt, och en oförglömlig krönika om Chiles 1900-talshistoria fram till militärkuppen 1973.

Vecka 47. Hela veckan: Signature Art Price, en konsttävling arrangeras, öppen för brittiska och internationella konstnärer, på Bankside Hotel, London.

Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde (1890)

Wildes roman om en vacker ung man som blir avmålad av en konstnär. Av en äldre vän förleds Dorian Gray att följa sina begär, vilka konsekvenserna än blir. Trots det undkommer han alltid ostraffad. Hans målade porträtt blir däremot alltmer vanställt. Till sist står Dorian Gray inte ut längre.

Vecka 48. Tisdag 30/11: Bryant park inför sina julöppettider på Manhattans enda avgiftsfria skridskobana.

Räddaren i nöden av J D Salinger (1951)

Holden Caulfields lämnar skolan i slutet av den första terminen, underkänd i allt utom engelska, övergiven av en flicka. Han bryr sig inte, kan inte se meningen i att lägga ner en massa tid på saker han aldrig kommer att få någon användning för. En generationsroman som överlevt decennierna.

 

DECEMBER

Vecka 49. 6–10/12: Risk-Mind International, konferens om riskhantering, Kongresspalatset Barcelona.

Hyllning till Katalonien av George Orwell (1938)

»Dagarna blev hetare och till och med nätterna blev outhärdligt varma. På ett kulmärkt träd framför vårt skyttevärn bildades stora körsbärsklasar.« Skildringen av sina år i arbetarmilisens tjänst under det spanska inbördeskriget vittnar Orwell om vänsterns splittring, som kan ha bidragit till att Franco vann.

Vecka 50. 13–17/12: AUG, rymdforskningskonferens, New Orleans, USA. 16–17/12: Stats- och regeringscheferna håller toppmöte i Bryssel.

Vishetens natt av Marguerite Yourcenar (1968)

Zenon Ligre – alkemist, fysiker, filosof, präst och läkare på 1600-talet – reflekterar över ett intolerant samhälle, sönderslitet av inbördes- och religionskrig, där den som förespråkar tankens och yttrandets frihet utsätter sig för livsfara. Inkvisitionen är efter honom.

Vecka 51. 25/12: Juldagen.

Salomons sång av Toni Morrison (1977)

Milkman heter egentligen, precis som sin far och farfar, Macon Dead och arbetar som hyresindrivare åt sin far, som är en av stadens rikaste svarta under 1960-talet. Han får reda på en hemlighet: familjen har gömt guld. Milkman ger sig i väg för att söka upp guldet på familjens gamla jordbruk i Pennsylvania.

Vecka 52. 31/12: Nyårsafton.

Gåvornas Natt av Jorge Luis Borges (1975)

»Det finns inte två berg som är varandra lika, men slätten är överallt på jorden densamma.« Novellsamling bestående av tretton intensiva berättelser fyllda av drömmar och framtidsvisioner, signerade Argentinas störste författare