Rudy Giuliani besegrade brottsligheten – nu allmänt föraktad
Borgmästaren Rudolph Giuliani gjorde succé då han lyckades minska brottsligheten i New York på nittiotalet. I dag är han inte lika populär längre.
Bild: AP
Rudy (Rudolph) Giuliani är en av de kändaste amerikanerna med politisk bakgrund. Han blev borgmästare i New York 1994 och valdes om 1998. I samband med attentaten den 11 september 2001, då arabiska terrorister flög in i de två skyskraporna i World Trade Center, fick Giulianis agerande positiv uppmärksamhet över hela världen, han kallades hela "Amerikas borgmästare". 2977 människor mördades i terrordåden, däribland en svensk, 25-årige David Tengelin.
Giuliani: The Rise and Tragic Fall of America's Mayor – Andrew Kirtzman. Simon & Schuster.
På senare år har Rudy Giuliani åter uppmärksammats av amerikanska medier, men nu för att han varit Donald Trumps advokat – och en av dem som hävdat att Trump förlorade 2020 års val på grund av valfusk. Giuliani har blivit extremt kontroversiell.
Den politiske reportern Andrew Kirtzman hyllade Giuliani 2002, i sin bok Rudy Giuliani: Emperor of the City. Tjugo år senare har den betydligt mer kritiska uppföljaren kommit, Giuliani: The Rise and Tragic Fall of America's Mayor. I den konstaterar Kirtzman:
"Det har gått 21 år sedan Rudy Giuliani ledde en skräckslagen stad genom den dödligaste attacken i dess historia. Som reporter (…) sprang jag med honom från orkanen av aska och skräp efter kollapsen av World Trade Centers norra torn. Liksom oräkneliga andra var jag tacksam för att någon hade tagit över ansvaret, oförskräckt av situationens galenskap. Dessa minnen kommer ofta till mig när jag försöker förena den briljanta ledaren med den förvirrade, allmänt förlöjligade figuren som står inför potentiella åtal för att ha försökt undergräva valet 2020."
Rudy Giuliani var jurist när han 1993 kandiderade till borgmästare i New York. Hans vallöften handlade om att bekämpa den stora brottsligheten i New York: mord, rån, gangsterligor, bordeller, prostitution.
När jag själv första gången var i New York på sjuttiotalet sedan fick jag ett råd av en bekant: "Gå inte mellan avenyerna på gator med träd. Då kan du bli rånad. Och gå aldrig till Times Square."
Giuliani lyckades genomföra helt nya åtgärder, som innebar att brottsligheten i staden gick kraftigt ner. Under hans tid som borgmästare på nittiotalet minskade den allmänna brottsligheten med 80 procent. Personrånen minskade med 84,5 och antalet mord med 85 procent. Bordellerna och gatuprostitution försvann.
Ett första steg var att satsa på fler poliser och ge dem hög lön. Tunnelbanepolisen fick i uppdrag att ta hand om dem som plankade in. De gripna dömdes till böter och visiterades och det visade sig att var femte antingen var efterlyst eller hade narkotika på sig. Var tionde gripen var beväpnad. Även antalet vapen skulle under Giulianis tid komma att minska i New York.
Dessutom infördes något som hette CompStat – ett statistiksystem där man varje vecka noterade antalet brott inom sju centrala kategorier. Statistiken uppdelades på de 77 polisdistrikten och om brottsligheten ökat någonstans ställdes den lokala polischefen till svars. De som främst gynnades av minskad brottslighet var minoritetsgrupper och invånarna i utsatta områden. CompStat handlade inte om uppklarade brott, utan om anmälda. Fokuset hamnade därmed på att förhindra dem. För att åstadkomma det var stor polisnärvaro centralt, samt att snabbt kunna sätta in stora resurser när något hände.
Dessutom genomförde man under Giuliani "The Broken Windows Theory", utvecklad av forskarna James Wilson och George Kelling. Den går ut på att om ett fönster krossas och ingen lagar det, så krossas snart ett till och hela området går ner sig. Man satte därför tryck på företag och civilsamhälle att se till att områdena där de verkade var rena, snygga och fungerade. Polisen kunde gripa folk även för små brott – personer som urinerade på gatan, drack alkohol i parker, cyklade på trottoarer, ägnade sig åt aggressivt tiggeri, hade marijuana i fickan eller var prostituerade.
Giulianis reformer innebar att brottsligheten vändes drastiskt. Hade brottsligheten tio år senare legat kvar på samma höga nivå som när Giuliani tillträdde som borgmästare, hade över 10 000 människor fler blivit dödade, närmare 15 000 kvinnor fler blivit våldtagna och cirka 800 000 familjer och affärsidkare drabbats av rån eller inbrott. Dessutom innebar den framgångsrika brottsbekämpningen allt färre interner. Fyra fängelser stängdes på grund av brist på brottslingar.
Efter Rudy Giuliani blev Michael Bloomberg (2002-2013) borgmästare i New York. Under hans tid kulminerade den omstridda metoden "stop and frisk", som införts under Giuliani. Den innebar att polisen hade rätt att stoppa vem som helst och visitera personen. Någon konkret misstanke behövdes inte. I praktiken var det nästan bara svarta och latinamerikaner – överrepresenterade i brottsstatistiken – som blev utsatta.
Inte sällan beslagtogs vapen och narkotika, men när den vänsterradikale borgmästaren Bill deBlasio som efterträdde Bloomberg bedrev sin valkampanj, var en av hans huvudfrågor att visitationerna skulle avskaffas. Så blev det. Man slutade även haffa plankare i tunnelbanan och de småbrott som införts under Giuliani togs bort. deBlasios minskade också antalet poliser. I slutet av hans borgmästartid 2014-2021 ökade brottsligheten i New York igen.
Giulianis togs vid början 2000-talet in som konsult i brottslighetsbekämpning av en rad andra amerikanska städer. Han kandiderade för att bli republikansk presidentkandidat 2008, men det blev John McCain, som förlorade valet mot Barack Obama. Giuliani började då agera som advokat med det ekonomiskt framgångsrika företaget Giuliani Partners.
Donald Trump, då en stor fastighetsägare i New York, hade när Giuliani kandiderade till borgmästare givit honom ett stort kampanjbidrag. När Trump blev presidentkandidat stödde Giuliani honom aktivt. Giuliani blev Trumps personliga advokat och hjälpte som sagt till att saluföra idén om valfusk i presidentvalet 2020.
Kirtzman skriver i sin nya bok: "Vid 78 år är mannen som hjälpte till att leda New York City och nationen ut ur några av våra mest hemska dagar nu en skugga av sitt gamla jag." Hans åsikt och analys är rätt typiska för hur Giuliani betraktas av många i dag. Det är intressant hur en ledande person – på goda grunder – kan få helt nya omdömen.
Olle Wästberg var generalkonsul i New York 1999-2004 och har träffat Giuliani vid flera tillfällen.
***
Läs även: Adolf Eichmann var en extra ond byråkrat