Clooney: Världsförbättraren
Det händer att George Clooney häcklas för sitt politiska engagemang. En av de roligaste elakheterna finns i ett South Park-avsnitt från i fjol. Ett »cloud of smug«, som utgör ett värre hot än smogen, lägger sig över staden. Molnet av självgodhet visar sig ha uppstått under George Clooneys Oscarstal 2006 när han belönades för sin roll i »Syriana« och talade om Hollywoods möjlighet att förändra världen.
Men han är också aktad för sina insatser. Just nu samlar han in pengar till den krigsdrabbade befolkningen i Sudans Darfurprovins. Och tillsammans med sin far, journalisten Nick Clooney, har han spelat in dokumentärfilmen »Journey to Darfur«.
I april förra året åkte George Clooney tillsammans med sin far och FN-arbetaren David Pressman på en nio dagars reportageresa till flyktingläger i grannlandet Tchad. Dokumentärfilmen visar upp överlevandes berättelser och vittnesmål från folkmordet.
Clooney och hans resesällskap försökte flera gånger ta sig över gränsen in i Darfur, men stoppades av sudanesiska militärer. Hans inspelade band konfiskerades vid ett par tillfällen.
George Clooney är inte den förste som filmat inifrån Darfur, men det är hans halvtimmeslånga »Journey to Darfur« som får överlägset störst genomslag. Klipp ur filmen har spritts till världens tv-kanaler och huvudpersonen själv satt nyligen i Oprahs soffa och berättade om sina erfarenheter.
– Blunda inte nu. Om vi gör det kommer en hel generation att döma oss, sa Clooney till en församlad amerikansk presskår.
Det var i februari 2006 som hans engagemang för Sudan väcktes. Då var han mitt uppe i Oscarsyran, både som nominerad för sina skådespelarinsatser i »Syriana«, som kritiserar USA:s Mellanösternpolitik, och som regissör till »Good Night and Good Luck«, som handlar om McCarthy-erans häxjakt på kommunister.
Den 30 april förra året samlades 50 000 människor i Washington för att höra honom hålla ett flammande tal om situationen i Darfur. Under förra sommaren cirkulerade 1 000 kopior av dokumentärfilmen i kyrkor och organisationer. Och den 14 september höll han ett anförande inför FN:s säkerhetsråd.
– Här har ni ert Rwanda, ert Kambodja, ert Auschwitz, sade Clooney och försökte förmå FN att ingripa.
I dag står Clooney mycket nära den demokratiske senatorn Barack Obama och han rör sig i Vita husets prestigefyllda journalistkretsar.
– Det finns två George Clooney. Den ena är den lättsamma, ytliga skådespelaren, den andra är en djupt politisk man, kommenterar vännen och regissören Steven Soderbergh, som Clooney gjort flera filmer tillsammans med.
I hans hemstat Kentucky pågår det en kampanj för att förmå honom att ge sig in i politiken på heltid under parollen »Clooney for Senate«.
Huvudpersonen själv förnekar att han skulle nära sådana drömmar:
– Jag har legat med för många kvinnor och tagit för mycket droger, svarar han skrattande.
Han har almanackan fulltecknad fram till 2009. Ett av hans kommande projekt är en spelfilmsversion av dokumentären »Our Brand for Crisis«. Hans filmbolag Smoke House har skaffat sig rättigheterna till en nyversion av dokumentären, som beskriver spelet bakom kulisserna under det bolivianska presidentvalet 2002. En av kandidaterna anlitade en välkänd amerikansk politisk pr-firma för att bli omvald, och tyngdpunkten i Clooneys film ska ligga på USA:s försök att exportera politiska ideal.