Den missnöjda generationen
Det lustigaste med den på Canal Plus aktuella HBO-dramatiseringen av medeltidsfantasyn »Game of Thrones« är den ursprungliga bokseriens läsare.
Briefing: En manusförfattare i sina femtio ruttnar på Hollywood och bestämmer sig för att skriva sitt livs verk om en fiktiv ö med talrika och komplicerade karaktärer i medeltidsdräkt. Han gör succé. En bok kommer, två, tre. Fansen flockas. Finast i kråksången: George R R Martin beter sig, trots sitt vita hår, som en modern författare. Ut på internet beger han sig med egen blogg där alla läsarfrågor får svar, reser långväga gör han också när nördgänget samlas till konvent. En litteraturagents dröm i vår tid – kommunikation bygger stabila kundkretsar – men också en läsarnas hjälte. När kung Martin håller hov får alla vara med.
En solskenssaga? Ack icke.
Detta duger nämligen inte, inte för alla.
De sju böcker Martin föresatt sig att skriva försenas; tredje boken kom 2005, därefter intet. Vilket frustrerar hans fans något alldeles. De skäller på honom i kommentatorsfältet, klagar på hans uttag av semester, ifrågasätter hans arbetsmetoder, kallar honom lat, startar sajter i syfte att håna och hetsa. Än i denna dag pågår det – fjärde boken är utlovad på engelska till juni.
Det fascinerande är inte så mycket hängivenheten som bortskämdheten. I dessa läsares ögon är Martin en varuleverantör som bryter avtal. Flera av dem intervjuades nyligen i tidskriften New Yorker och beskrev en slags omvänd relation i fråga om uppoffring kring det konstnärliga verket.
Eftersom de läst de tre böckerna och alltså investerat sin, i egna ögon, dyrbara tid anser de att Martin är skyldig dem att avsluta verket. De betraktar sig som utsatta.
Barn av box-epoken förväntar sig kanske att allt ska ligga färdigpackat för dygnet-runt-konsumtion och är så inte fallet registrerar de www.viskahaallaböckerna.nu. Ett slags postdigital syn på konstnären, fildelningens baksida.
Trots att dessa de otillfredsställda läsarna framlever sina liv i en värld som aldrig hade kommit till utan Martin tillerkänner de honom varken ära eller rätt att få bestämma över det han skapat. Verkets kung är för dem bara en gycklare.
Tv-serien »Game of Thrones« visas på Canal Plus.