Folkbildande tantsnusk
Minns ni Ayla och Jondalar? Det blonda, högresta cromagnonparet som levde för omkring 30 000 år sedan. Ayla kan tala med hästar och har en tam varg. Jondalar vet hur han ska använda sitt spjut. Tillsammans är de oövervinnerliga.
Jean M. Auel slog igenom 1980 med boken »Grottbjörnens folk«. Nu kommer den sjätte och avslutande delen i serien, »De målade grottornas land«. Enligt förlaget handlar den om hur »Ayla försöker finna en balans mellan sina uppgifter som nybliven mamma till Jonayla och sin utbildning till andlig ledare och helare«.
Böckerna har hittills sålt i 45 miljoner exemplar och har fungerat som sexualupplysning för minst lika många tonåringar. En kollega från bibelbältets Jönköping berättar om hur de i skolbiblioteket brukade roa sig med att släppa en av Auels tegelstenar med ryggen ner för att se vilken sida som slogs upp. Det var alltid den med mest sex.
Det är lätt att avfärda böckerna som tantsnusk. Visst innehåller de många, grafiska sexskildringar och har en hög fnissfaktor, men att placera dem i samma lättuggade fack som Jackie Collins och Barbara Cartland, tantsnuskgenrens giganter, är ändå aningen orättvist.
Inte bara därför att böckerna är så tjocka att det på varje sexscen går minst 50 sidor med långa och mycket exakta utläggningar om dåtidens flora och fauna, samt detaljerade beskrivningar av den raffinerade tekniken bakom Jondalars spjutslunga.
Nej, är det någon författare som har tagit sitt researcharbete på allvar så är det Jean M. Auel. Förutom resor till Europa och Afrika för att besöka de platser hon skriver om, så har hon tillbringat kalla januarinätter i en snögrotta, lärt sig använda djurhjärnor för att garva skinn och att tillverka sina egna stenverktyg. Själv brukar Jean M. Auel säga att hon läser 100 gånger så mycket som hon skriver.
I fjol fick hon dessutom något av en upprättelse. En forskningsgrupp vid Max Planck-institutet i Leipzig, ledd av den svenske evolutionsgenetikern Svante Pääbo, presenterade banbrytande upptäckter om våra äldsta släktingar. De kunde visa att mellan en och fyra procent av vår arvsmassa kommer från neandertalarna. Det betyder att Homo sapiens idkat sexuellt umgänge med Homo neandertalensis, något som forskarna tidigare inte trott var fallet.
Denna historiska rasblandning skrev Jean M. Auel om redan för 30 år sedan i den första boken »Grottbjörnens folk«. Cromagnonkvinnan Ayla våldtogs av en neandertalare och födde sonen Durc.
Dessutom är det väl inte helt otänkbart att det faktiskt kopulerades friskt på mammutjägarnas tid. Vad annars göra i en nedkyld grotta som saknar både bredbandsuppkoppling och tv?
»De målade grottornas land« ges ut den 29 mars på Bra Böcker.