Först filmerna, sedan pojkbanden och nu Nobelpriset

Akademiens val är försiktigt, men pristagaren är spännande. Genombrottsromanen Vegetarianen är en vildsint berättelse om en besatt kvinna.

Text:

Bild: TT

Han Kang, halvkänd Sydkoreansk författare får årets Nobelpris i litteratur. Det var otippat för många som trott att en kinesisk poet skulle få det. Men valet är logiskt. Svenska Akademien har sedan krisen 2017 blivit alltmer försiktig när det gäller att utse pristagare. Att döma av de senaste årens lista verkar Akademien vilja tillämpa en välkänd fördelningspolitik. Vartannat pris ska gå till en kvinna, fler pris ska gå till mindre genrer som dramatik och reportage. Fler pris ska gå till icke-europeiska språk.

Han Kang uppfyller alla dessa krav vilket kan verka tråkigt men förstås inte gör henne till en mindre god författare. Akademiens försiktighet verkar inte delas av prisvinnaren. Hennes mest kända roman, Vegetarianen kom, 2007 väckte boken sensation i Sydkorea. Författaren uppfattades som nedtonad och bildad. Nu kom en berättelse om sex, besatthet och förtryck. Huvudpersonen Yeong-hye äre en smådeppig hemmafru som trycks ner av sin man med förströdd grymhet. Hustrun gör uppror genom att bli vegetarian och ju längre hon driver sitt experiment, ju mer skruvad blir historien. Hon förlorar inte bara kilon utan också begränsningarna. Hon ställer upp i en sexvideo hennes bror gör och drömmer om att förvandlas till ett träd. I intervjuer talar Han Kang med mild stämma, men denna roman spred chockvågor.

Han Kang hade skrivit åtskilliga verk tidigare (fiktion, essäer, dikt och prosa varav fyra finns på svenska men Vegetarianen är skriven med ett direkt och bildrikt språk. En av hennes översättare har talat om språket som extremt bildmässigt och det bidrog säkert till att boken snabbt översattes till mer än 20 språk. Och bara några år efter utgivningen blev den film.

Boken har också blivit teater och spelades på Dramaten förra året men väckte ingen större uppmärksamhet. Kanske blir det likadant i år eftersom Akademiens nya helgarderade val riskerar att devalvera priset. Det vore synd. Själv har jag bara sett filmatiseringen av Vegetarianen och läst texter om Han Kang i olika litteraturtidskrifter. Men det gör mig avgjort nyfiken. Efter den sydkoreanska K-popens framgångar på nätet och de sydkoreanska filmernas många priser på festivaler kommer nu ett litteraturpris som avgjort verkar färgstarkare än den akademi som delat ut priset.

Så även om det inte finns hopp om Akademien finns det hopp om litteraturen!

Artikeln kommer att uppdateras fredag 11 oktober.

***