Franska män startar egen metoo-rörelse
Har män osynliggjorts när det gäller sexuella övergrepp i kulturlivet?
Bild: Getty Images
I Frankrike kan #metoogarçons(#metooMän) vara den första kampanjen av sitt slag i världen. Öppenheten har redan resulterat i flera polisutredningar.
– Vi män måste våga prata om sexuella övergrepp. Det visar att även vi har känslor, säger 34-årige juristen Sébastien Tüller som skrivit under hashtaggen.
Om man i vissa länder numera debatterar metoorörelsens metoder, har detta inte varit föremål för någon större debatt i Frankrike.
Den franske skådespelaren Gérard Depardieu är en av de många män som avslöjats för sexuella trakasserier och övergrepp.
– Ja, rörelsen har ett så starkt fäste i det franska samhället att vi män inspirerats att lansera #metoogarçons, männens motsvarighet till metoo. Det känns viktigt för att bekämpa orättvisor, säger Sébastien Tüller som är en av förgrundsfigurerna.
Hashtaggen startades tidigare i år av skådespelaren Aurélien Wiick som debuterade på filmduken redan som 11-åring.
Wiick utsattes i ung ålder för sexuella trakasserier. Sébastien Tüller understryker att män inte alltid kan försvara sig mot sexuella övergrepp, utan kan bli offer.
I tjugoårsåldern blev Tüller själv våldtagen av en kompis.
– När jag berättade om den dramatiska upplevelsen för vänner, tog de mig inte på allvar. Det var som om mina känslor inte hade någon betydelse. Jag var en man och förväntades därför ha nerver av stål. Våldtäkten fick mig dock att må dåligt under en längre period, säger han. Den i Frankrike kände skådespelaren Francis Renaud säger sig ha blivit straffad då han inte ställt upp på sex med inflytelserika filmagenter eller regissörer.
– Jag har bojkottats och upplevt exakt samma trakasserier som kvinnor, avslöjar han i en intervju med dagstidningen Le Figaro.
Nu har Francis Renaud polisanmält den Cannes-belönade regissören André Téchiné för sexuella trakasserier, som har medgivit att han flirtat och sedan har bett om ursäkt.
"Män i alla länder måste enas"
Att flera manliga skådisar som under årens lockats till sex med inflytelserika men hiv-smittade filmagenter har dött i aids, har chockat opinionen.
23-årige Toms vittnesmål har överraskat på #metoogarçons. Han berättar att han blev drogad och fastbunden av en kvinna som tvingade honom till sex mot hans vilja. Först efter våldtäkten släpptes han fri. Hemma duschade han upp till tio gånger, för att han kände sig så äcklad.
Gaël Giordana, en manlig före detta nyhetsjournalist på fransk statlig tv, har berättat i medierna om sexuella trakasserier och mobbning från en kvinnlig kollega.
Kvinnan som är gift med en annan man på samma företag, antydde vid flera tillfällen att hon ville ha sex med Gaël Giordana. När han inte accepterade spred hon ut rykten om att han var bög.
Giordana avslöjade kollegans beteende inför ledningen, som avskedade… honom, i stället för henne.
– När kvinnor hade utsatts för övergrepp på tv, ställde kollegorna upp och hängde upp banderoller i offentliga lokaler. Men jag fick inget som helst stöd. Orsaken är att jag är en man, sade han till franska medier.
Efter att Giordana dragit saken inför domstol och vunnit, kommer den statliga tv-kanalen att tvingas betala nästan en miljon kronor i skadestånd.
Sébastien Tüller uppskattar när kändisar vågar avslöja orättvisor de fått utstå. Han arbetar också för Amnesty International France med ansvar för hbtq frågor.
– Att våga prata och skriva under hashtaggen kan få förövarna att bli rädda, inte minst för rättsliga påföljder. Men det vore också viktigt att få en samtyckeslag, ungefär som den ni har i Sverige, säger Sébastien Tüller.
Via Amnesty International kontaktar han kollegorna i andra länder. Han hoppas att det kan inspirera till att starta fler #metoomän-rörelser.
– Män i alla länder måste enas och visa att vi, liksom kvinnor, har känslor.
***
Läs även: Så gick det till när metoo spårade ur
Läs även: När Amerika slits sönder