Frihetskämpe eller terrorist?
Bild: Pressens Bild
Den 29 augusti 1969 klev den 24-åriga Leila Khaled ombord på TWA flight 840. Runt midjan satt två handgranater, innanför trosorna hade hon gömt en pistol.
Hon blev världens första kvinnliga flygkapare. I dag bor den medelålders Leila Khaled tillsammans med man och två tonårssöner i Libanon, en till synes bekväm medelklasstillvaro. Hon går ut med hunden, påtar i trädgården och umgås med familjen. Som vilken dam som helst. Om det nu inte hade varit för det där hon gjorde för 35 år sedan.
Leila Khaled blev en förebild för den svensk-palestinska dokumentärfilmaren Lina Makboul, som nu har gjort en film om sin tonårsidol. Som vuxen har Lina Makbouls romantiska bild av Leila Khaled ändrats. Hon åker till Libanon för att träffa Leila och göra upp med det förflutna. De två kvinnorna kedjeröker och diskuterar palestiniernas kamp.
Ett år efter den första kapningen gjorde Leila Khaled om samma sak, efter att först ha plastikopererat sig sex gånger för att inte bli igenkänd. Hon berättar irriterat om de frågor som journalisterna överföll henne med efter att hon frigavs. Hur länge står du framför spegeln? Har du någon pojkvän?
Märkligt nog ställer Lina Makboul samma fråga: Du som var så vacker, var du inte rädd att vanställas och bli ful?
– Jag brydde mig om mitt uppdrag, inte om hur jag såg ut, svarar Leila Khaled.
I dokumentären ser vi också dem som drabbades av Leila Khaleds handlingar: den israeliske piloten, den svenska flygvärdinnan och den lille pojken som i dag är en vuxen man. I mötena med dem får hennes agerande en annan dimension.
Filmen handlar mycket om Lina Makbouls motstridiga känslor. Att hon än i dag hyser stor respekt för Leila Khaled råder det ingen tvekan om. Det är svårt att konfrontera sin stora tonårsidol. Så svårt att den viktigaste frågan aldrig blir ställd öga mot öga: den om hur Leila Khaleds agerande bidrog till att ge alla palestinier dåligt rykte. Makboul fegar ur i sista stund och inte förrän hon är tillbaka hemma i Göteborg vågar hon, dock med uppenbar vånda. Då på telefon och på betryggande avstånd från intervjuobjektet.
Samtidigt som dokumentären skildrar ett fascinerande levnadsöde är den lika mycket en film om att bli vuxen och tvingas fundera över moraliska frågor, över rätt och fel. Det är också det som är filmens styrka och gör den till något mer än ett kittlande porträtt av en vacker, kvinnlig flygkapare .
Dokumentären »Leila Khaled – flygkapare« visas i SVT2 den 11 mars och kan ses på www.svt.se.