Hade ett uppdämt behov att skildra Vietnams textilindustri
Efter tjugo år i Vietnam skrev Jonas Rydin en spänningsroman om textilindustrin.
Bild: Thuy Chau
Jonas Rydins roman Världens åttonde underverk drunknade likt många debuter i vårens bokflod. Det var synd, för den är en mångbottnad spänningsroman skriven på en både dissekerande kylig och miljömålande prosa. Men så framåt sensommaren fiskades den upp på Expressens kultursida, där författaren Stig Larsson skrev en hyllande recension.
Romanens handling kretsar kring global kapitalism med textilbranschen som ett prisma, men boken är också en berättelse om förvandlingar hos människor. Alla karaktärer förändras gradvis och sällan till det bättre.
Den utspelar sig på flera ställen i Sydostasien, men främst i Vietnam. Jonas Rydin skildrar orättvisor och ojämlikhet – global exploatering – med skärpa. Romanen har ett tydligt driv framåt och genom hela berättelsen löper en från början förgiftad kärlekshistoria.
Vägen till utgivning var allt annat än spikrak. Men Jonas Rydin skickade manus till författaren Carl-Henning Wijkmark (1934–2020), som gav ett positivt utlåtande när han hade läst »En stark och märklig samtidsroman«. Sedan blev den antagen av ett litet förlag.
Jonas Rydins lästips
Den stillsamme amerikanen (Graham Greene)
Klassisk, mörkt stämningsfull roman som utspelar sig i Saigon under Indokinakrigets slutfas.
Mörkrets hjärta (Joseph Conrad)
Mångbottnat mästerverk oanfrätt av tiden, skildrar världens ovan- och undersida. Romanens Kurtz har sparkat sig loss från jorden.
I see yellow flowers in the green grass (Nguyen Nhat Anh)
Vietnams största barn- och ungdomsförfattare, ej ännu på svenska. En förunderligt ljus berättelse om skuld, kärlek och syskonrivalitet.
Håll skeppet sjunkande (Pekka Särkiniemi)
Helt färsk roman, underhållande och tankeväckande om Rönnells antikvariat i Stockholm. En verksamhet som överlever utan att gå med vinst. Så länge båten inte hamnat på botten finns det hopp.
Romanen utspelar sig vid slutet av 1990-talet. Det var då, för 23 år sedan, som Jonas Rydin, 52, bosatte sig i Vietnams huvudstad Saigon. I dag driver han företag i klädbranschen med verksamhet runt om i Vietnam, Laos och Kambodja.
– Jag har haft ett uppdämt behov av att uttrycka allt jag upplevt och känt under min tid i Vietnam.
Han betonar att skildringen är fiktiv. Berättelsen kretsar kring en textilfabrik som tillverkar varor för väst. Läsaren får följa svensken Magnus och srilankesen Pamu, vilka har i uppdrag att resa till Vietnam för att utreda om det sker några oegentligheter på fabriken.
Det står snart klart hur de båda förhåller sig till sitt arbete.
– Pamu är stolt över sitt arbete, för Magnus handlar det mer om pengar. Det är en fara med sådana människor, säger Jonas Rydin som beskriver sin berättelse som en sorgesång och ett slags besvärjelse.
De flesta av figurerna i Världens åttonde underverk är mindre tilltalande.
– Att skildra osympatiska typer i överläge är för mig ett förtäckt sätt att visa sympati med de svaga, men kanske är alla fångade i samma system, bara med väldigt olika insatser.
En frågeställning i boken är om det går att förena hållbarhet och tillväxt. Och annars, vad är alternativet?
Redan senare i höst kommer faktiskt Jonas Rydins andra roman, Dö som en konstnär, också på Lava förlag. En ljudboksversion med skådespelaren Ola Rapace ska komma i oktober.
Den kommande boken skiljer sig helt från debuten. Den är en skruvad historia med Stockholm som skådeplats.
– Jag ville skriva något helt annat, något friare, säger Jonas Rydin.