Höstens stjärnor

Text:

tuva

Tuva Novotny

Det händer att hennes kompisar ruskar om henne och påminner om det stora i att vara med i en film och ha Julia Roberts som motspelerska.

– Nej, jag drar inga växlar på det, »Jalla Jalla« kan vara en lika viktig karriärmässig dörröppnare som en Hollywood-film.

Filmen heter »Kärleken, lyckan och meningen med livet« och Tuva Novotny påpekar att det inte är hennes internationella debut. Under de senaste åren har hon arbetat mycket i Norge och Danmark, där hon också är bosatt.

I Sverige kommer hon att vara i högsta grad närvarande under hösten, med bärande roller i Kjell Sundvalls »Bröderna Karlsson« och Othmar Karims »För kärleken«. Och senare i sommar sänds premiäravsnittet av den norska tv-serien »Dag«, ett beckmörkt men komiskt drama om parterapi där hon förutom att spela en av rollerna också har regisserat enstaka scener.

»För kärleken« har premiär den 9 juli, »Bröderna Karlsson« den 30 juli och »Kärleken, lyckan och meningen med livet« den 1 oktober.

karl

Karl Ove Knausgård

Han hade nyligen flyttat från Norge till Sverige när han började skriva berättelsen om sig själv. Så småningom skickade han 1 100 manussidor till sitt förlag, som svarade att de gärna ville ge ut hans historia uppdelad på tolv böcker.

Karl Ove Knausgårds romansvit »Min kamp« blev något mer blygsam; den fjärde delen kom på norska i våras, den femte ges ut senare i sommar och avslutningen dyker upp till vintern. Stor uppståndelse i Norge och nu väntar Sverige och världen – böckerna är sålda till tolv länder.

Tidigare har han ovilligt lämnat ifrån sig det han skrivit – följaktligen gick det många år mellan hans två föregående böcker. Nu tvingar utgivningstempot honom att vara mindre självkritisk och hindrar honom från att fly tangentbordet – vilket också är en prövning.

– Egentligen vill man ju skriva något stort, som Hamlet. I stället skriver jag om mitt eget liv, allt blir så litet och därför kan det vara svårt att hålla ut.

Första delen av »Min kamp« kommer ut på svenska i september.

robyn

Robyn

Det var en annan tid i mitten av 1990-talet när hon lanserades som ett tonårigt underbarn. Att musikindustrins mest grundläggande villkor sedan dess har förändrats har många upplevt som ett hot. Andra, som Robyn, har i stället sett nya möjligheter.

– Internet har gjort musikintresset mer organiskt och som artist behöver man inte följa gamla mönster.

Beslutet att under året släppa ytterligare två album efter »Body Talk Pt. 1« som kom i mitten av juni, bottnar i att gammal branschlogik – som hade inneburit ett enda album följt av minst ett par års turnerande – har upphört att gälla. Robyn gör som hon vill. Och Sverige – och världen – kommer att fortsätta prata om henne i många månader framöver.

»Body Talk Pt 2« släpps i höst.

Andra skivsläpp att vänta på:
Håkan Hellström, Veronica Maggio, Carl-Johan Vallgren, Britta Persson.

bill

Bill Skarsgård

Bill Skarsgård är ännu ett skarpskuret skådespelaransikte i klanen Skarsgård, efter pappa Stellan och bröderna Alexander och Gustaf. Han spelar huvudrollen i »Himlen är oskyldigt blå«, som höjer sig skyhögt över allt regissören Hannes Holm gjort tidigare. Och i Andreas Öhmans stillsamt komiska och sensationellt lyckade lågbudgetdrama »I rymden finns inga känslor« spelar han 18-årige Simon som lider av Aspergers syndrom. Efter nyår har dessutom filmatiseringen av Marianne Fredrikssons roman »Simon och ekarna« premiär, där Bill Skarsgård gör ännu en huvudroll.

– För ett och ett halvt år sedan skulle jag ha tackat ja till huvudrollen i vilken film som helst, och hade därför kunnat hamna i riktigt dåliga sammanhang. Men så dyker det upp tre verkligt bra manus. Jag har haft en väldig tur.

»I rymden finns inga känslor« har premiär den 3 september, »Himlen är oskyldigt blå« den 15 oktober och ­»Simon och ekarna« den 11 mars 2011.

maria

Maria Sveland

När hon var tonåring brukade hon och hennes kompisar leta blottare i Stadsparken i Örebro. De skrek och jagade, gubbarna blev generade och sprang därifrån. Mötet med en blottare, »rabarbermannen«, är startpunkten i romanen »Att springa«, en historia om vänskap men framför allt en berättelse om övergrepp och om kvinnors utsatthet.

–Jag är förbannad över hur samhället systematiskt kränker barn. Vi har en bra sexuallagstiftning som inte används fullt ut.

Samtidigt som »Att springa« är på väg att släppas fortsätter Maria Svelands debutbok »Bitterfittan« att leva sitt eget liv som giftig kil in i kärnfamiljens fundament. Hon har en växande internationell publik och snart släpps boken i England och USA.

»Att springa« kommer ut i september.

Andra böcker att vänta på:
»Skulle jag dö under andra himlar« av Johannes Anyuru (augusti), »Kolka« av Bengt Ohlssons (oktober), »Den drunknade« av Therese Bohman (augusti).

annika

Annika Norlin

Hon börjar alltid gråta när hon spelar »Allt som är ditt« live. Låttexten handlar om ett övergrepp och en kvinnas hämnd, och hon märker alltid vilka i publiken som själva har varit i närheten av sådant. Efteråt kommer de ofta fram till henne och berättar.

Låten fanns med på Annika Norlins album från 2007 som hon gav ut under namnet Säkert! (som hon kallar sig när hon sjunger på svenska, och Hello Saferide när hon sjunger på engelska), som förde henne nära den riktigt breda publiken.

Trots det följdes framgången av tankar på att lägga artistlivet bakom sig, en fantasi hon haft efter varje album.

– Jag har börjat förstå att jag fungerar så; det är så jobbigt att spela in en skiva och jag måste tillåta mig att tänka på att pensionen finns i änden av tunneln.

Albumet »Facit« med Annika Norlin/Säkert! släpps den 15 september och singeln »Fredrik« i början av augusti.

othman

Othman Karim

Han har regisserat »För kärleken«, om människors uppblåsta tillit till regelsystem och den ondska som ofrivilligt kan födas ur den. Tätt, thrillerartat och stundtals rörande, med Hollywood-stjärnan Danny Glover i bärande roll.

En av filmens centrala händelser – en stoppad överföring av pengar till en sjuk släkting – inträffade för några år sedan i verkligheten. Deras efternamn fanns på en terrorlista och pengarna som Othman Karim och hans syskon skickade till sin pappa i Uganda låstes av amerikanska myndigheter.

–Det kan låta banalt och larvigt, men om jag kan få publiken att för en sekund tänka till och känna något, då har jag uppnått något viktigt.

»För kärleken« har premiär den 9 juli.

Andra filmer att vänta på:
»Puss« av Johan Kling (20 augusti); »Cornelis« av Amir Chamdin (12 november); »Svinalängorna« av Pernilla August (10 december); »Sound of Noise« av Ola Simonsson och Johannes Stjärne Nilsson (29 december).

daniel

Daniel Birnbaum

Att Moderna museet får en ny chef är en stor händelse i den svenska konstvärlden, alla håller andan, vad ska hända?

Daniel Birnbaum har inte ens hunnit ha ett ordentligt möte med museets personal och säger diplomatiskt att det inte finns någon anledning att fundera på att uppfinna hjulet på nytt, »museet är i bra skick«.

Hans företrädare har genom decennierna lagt mycket energi på att bygga upp en samling med starkt fokus på Europa och Nordamerika. Daniel Birnbaum vill gärna få möjlighet att bygga samlingen i andra väderstreck, med konst från Kina, Burma, Brasilien, Tyskland.

– Det är vad som skulle krävas för att göra Moderna museets samling superrelevant för framtiden.

Daniel Birnbaum tillträder tjänsten som chef för Moderna museet i oktober.

sofia

Sofia Jupither

I vinter blir hon snudd på historisk när hon regisserar Jane Bowles pjäs »I Lusthuset« på Dramatens stora scen – en plats dit kvinnliga regissörer historiskt bara haft tillträde när de regisserat barn- och familjeföreställningar. Men en vuxenpjäs, dessutom skriven av en kvinna – nej, det har nästan aldrig hänt.

Innan dess sätter hon upp Lars Noréns nyskrivna drama »Skalv« på en teater där Norén själv är konstnärlig ledare. Det låter tufft att ha författaren själv kikandes över axeln.

– Inte alls, säger Sofia Jupither som sedan debuten 2001 är förknippad med en annan skandinavisk världsdramatiker, norrmannen Jon Fosse vars pjäser hon återvänt till flera gånger under åren.

– Vi trivs bra med varandra, och nu verkar det som att Lars Norén och jag fungerar bra också. Så det artar sig!

»Skalv« har premiär på Folkteatern i Göteborg den 11 september och »I Lusthuset« går upp på Dramaten i Stockholm den 19 februari 2011.

Andra scenhändelser att vänta på:
»Gertrud« i regi av Thorsten Flinck (Gröna lunds-teatern, september), operaversionen av »Dancer in the Dark« (Norrlandsoperan, oktober), Harry Martinsons »Aniara« med musik av Kleerup (Stockholms Stadsteater, oktober).