Italienska regeringen nekar Israelbojkott
Trots protester mot Israels medverkan vid fina Venedigbiennalen viker inte Italiens kulturminister ner sig.
Bild: Wikicommons
Över 15 000 personer har skrivit på ett upprop för att Israel ska stoppas från att bidra till konstevenemanget Venedigbiennalen. Artister, konstnärer, författare, skådespelare, lärare, studenter och personal från konstgallerier, museer, bibliotek, teatrar och andra områden inom kultursfären – från olika länder runt om i världen.
De har bildat en grupp som heter ANGA, Art not Genocide, och kräver sedan i februari i år att Israels medverkan i världens största och mest anrika konstutställning stoppas. Venedigbiennalen firar i år 60 år men det kommer att bli ett firande som åtminstone delvis förmörkas av den skugga som krig och storpolitisk internationell spänning kastar över utställningen. Evenemanget startar den 20 april och pågår till den 24 november.
Den amerikanska fotografen Nan Goldin, bildkonstnären Sophie Jung och psykolog-konstnären Cesare Pietroiusti är några av dem som protesterar i ett öppet brev till biennalens ledning.
”Vi anser att Biennalen stödjer en apartheid-stat som begår folkmord och vi begär att det inte ska finnas en folkmords-paviljong på utställningen”, står det bland annat i brevet. Stora delar av oppositionen i Italien och hela den italienska vänstern stödjer kravet. I stort sett varje helg hålls protestmarscher för Palestina i Rom, Milano, Florens, Pisa och andra städer.
Samtidigt finns på den andra politiska sidan ett utbrett stöd för Israel, hos både politiker och väljare. Den italienska högerregeringen, ledd av premiärminister Giorgia Meloni, tänker inte stoppa Israels deltagande i Venedigbiennalen och kulturminister Gennaro Sanguliano svarar i skarpa ordalag på ANGAS öppna brev.
”Det är oacceptabelt, och skamligt, med diktatet från dem som anser sig sitta på sanningen och som med arrogans och hat tror att de kan hota åsikts- och yttrandefriheten i ett demokratiskt och fritt land som Italien”, skriver Sangiuliano i sitt svar.
Biennalen har varit föremål för politiska strider tidigare genom åren. I fjol restes krav på att Iran inte skulle få medverka på grund av landets förtryck av och mord på sina egna medborgare och inte minst kvinnorna.
Ryssland har inte medverkat sedan man inledde sitt angreppskrig på Ukraina i februari 2022. Årets biennal kommer av förklarliga skäl att omgärdas av ett mycket stort säkerhetspådrag. Även runt om i Venedig kommer antalet poliser och militärer att utökas, också civilklädda poliser, som ska finnas i folkmassorna vid stora turistmål.
I hela Italien har bevakningen i städer som Venedig, Rom, Florens och andra turiststäder höjts sedan terrordådet i Moskva i mars.
Under tiden välkomnar Italiens kulturminister Gennaro Sangiuliano Israel till Venedig, vilket i sin tur vållar kritik. Men han backar inte:
”Israel har inte bara rätt att uttrycka sin konst utan också ett behov av att ge sitt folk en röst i en tid som den här, efter att landet attackerats, hårt och skoningslöst, av terrorister utan nåd. Till Israels artister och hela folk går min djupa solidaritet och medkänsla. Venedigbiennalen kommer alltid att vara en plats för frihet, möten och dialog och inte ett ställe för censur och intolerans. Kulturen ska vara en bro mellan personer och nationer, inte en mur som delar oss”.
***