Nobelpriset i utlåning

Text:

Bild: AP,TT

BLOGG

Vad ska man ha ett pris till? Det är förstås trevligt för den – enda – person som vinner det. Men vi andra då? Varför ska vi bry oss?

Den nya akademiens nomineringar till det så kallade alternativa nobelpriset i litteratur sätter ett mycket tydligt pekfinger på skillnaden mellan konsensusbeslut och självsvåldiga val.

Kandidaterna till priset har sållats fram genom att bibliotekarier från hela Sverige har nominerat författare och därefter har bokläsare från hela världen haft en månad på sig att rösta fram fyra .

Bland namn på den långa listan som Chimamanda Ngozi Adichie, Sofi Oksanen, J.K.Rowling, Paul Auster och Kerstin Ekman blev det slutligen en kort lista med Haruki Murakami, Kim Thúy, Neil Gaiman och Maryse Condé. En jury gör det slutliga valet som avslöjas den 12 oktober och priset delas ut dagen före Nobeldagen, den 9 december.

Har bibliotekarierna verkligen nominerat? Eller har de kopierat Mest utlånat-listan och skickat in den? Det liknar i alla fall mest en tävling i finfolklighet.

Vem håller inte med om att det här är alldeles underbara författare? Vem kan inte hitta flera namn i listan som vi uppriktigt skulle glädjas åt att se nobelprisas? Men nog är det bra mycket mer intrikat att vi år efter år håller på Astrid Lindgren, Joyce Carol Oates och Adonis, men så blir det Kenzaburo Oe.