Oaptitlig hunger
Det är svårt att få små barn som inte vill äta. Bästa sättet är att låta bli. Sluta laga mat. Köp i stället små tomater, sockerärtor, morötter. Nån bit fisk eller lite skinka eller ost. Nötter. Laga inte maten. Lägg den i små skålar och ställ fram på ett bord och kalla det picknick.
Så gör i alla fall Lotta Lundgren, skriver hon i sin nya kokbok. När barnen sedan äter en nöt frågar hon om de känner att den smakar lite sött. Så väcker hon ett matintresse i smyg. Barnen blir glada när de får välja själva.
Det är svårt att lära människor att äta. Fråga Mats-Eric Nilsson, matjournalisten som fått människor att vända på förpackningarna i mataffären och räkna e-nummer. Efter flera storsäljande böcker står han nu bakom nylanserade Hunger, en tidskrift som blandar hårda granskningar av matindustrin med tips om hur man gör sin egen böcklingpastej utan skumma tillsatser.
I helgen fick den vass kritik i Helsingborgs Dagblad. Hunger skapar känslor som skam och otillräcklighet, skrev Elin Grelsson Almestad och menade att tidningen flyttar politiska frågor om djurhållning och miljöpåverkan till det egna kylskåpet. Liknande synpunkter uttryckte Sydsvenskans Patrik Svensson när han recenserade boken »Saltad nota«. Mats-Eric Nilsson saknade systemkritik och insikten om att bra mat börjar bli en klassfråga, något den som har kulturellt och ekonomiskt kapital kan köpa sig.
Det är en klassisk kritik från vänster: konsumentmakt gör ansvaret till individens i stället för samhällets. Men Hunger har kritiserats för sin präktiga ton även av dem som inte anlägger ett politiskt perspektiv.
Mats-Eric Nilsson har jämförts med Jamie Oliver, som vill förändra britternas kylskåp och har kampanjat mot att skolan låter barn bli mätta på färdigprocessat skräp. Fast Mats-Eric Nilsson är en sämre kock, säger han själv i en intervju. Det finns en annan skillnad. Jamie Oliver älskar mat. Han pratar lyriskt om en stump ingefära, om en burk sparat kycklingfett. Recepten i Hunger vill man inte läsa, de finns längst bak och innan man bläddrat dit har all lust och glädje försvunnit i måsten och borden.
Och medan Hunger riktar sig till en medveten urban medelklass är målgruppen för Jamie Olivers senaste kokbok omedveten arbetarklass. Den visar hur man lagar mat billigt och tar vara på varje rest, på ett sätt som får en att vilja frysa in den överblivna örtkvisten i en islåda.
Jamie Oliver har ändå retat upp den arbetarklass han värnar om. I en radiointervju om den nya kokboken kritiserade han föräldrar som låter barn leva på ohälsosam och dyr snabbmat och hävdade att den engelska arbetarklassen inte förstår mat.
Lotta Lundgren gav upp om avancerad mat till barnen. Hon lät dem välja själva och de blev glada. Samma tankesätt har applicerats på resten av hennes bok, som verkligen lär ut hur man lagar mat. Men tonen är mycket förlåtande. Det är, skriver Lotta Lundgren, sämre att äta en hemlagad bœuf bourguignon under grinig tystnad än att vara glad med en grillkorv från Statoil. Att slopa skuldbeläggandet är en bra start för den som vill sprida sitt matevangelium.
Första numret av tidningen Hunger finns ute nu. I januari kommer Jamie Olivers bok »Laga smart med Jamie« ut på svenska. Lotta Lundgren, krönikör i Fokus, är aktuell med »Tio lektioner i matlagning«.