Så julfyndar du originalkonst – från konstnärer värda miljoner
För ett facilt pris kan man på auktionssajter komma över originalverk av samma konstnärer som hänger på våra största museer.
Att köpa julklapparna på auktion är billigare, roligare och mer personligt. Dessutom miljövänligt, då det handlar om återanvändning. Presenter som kan skänka glädje i decennier och ofta ökar i värde, till skillnad från de miljontals prylar handeln säljer varje jul.
I Sverige finns fler auktionshus än i de flesta länder. Bukowskis och Auctionet har nätauktioner under tio till femton timmar per dag, 365 dagar (!) per år, alltid med många tiotusentals objekt till salu. Uppsala Auktionskammare har månadsauktioner. Inte ens på fina auktionshus kostar all konst tiotusentals eller miljontals kronor. Man kan fynda originalverk av samma konstnärer som hänger på våra största museer för tusenlappar, ibland hundralappar.
Samtidigt säljer gallerier, butiker och kundklubbar grafik och fotografi dyrt i stora upplagor. Ramade affischer kan kosta tusentals kronor.
Smarta köp
Svenska kvinnor kring sekelskiftet
Anna Billing, Greta Gerell, Anna Gardell-Ericson och Maj Bring är köpvärda, medan Julia Beck kan kosta miljonbelopp efter stora uppgångar senaste decenniet. Nordiska museer har under decennier köpt främst manliga konstnärer, något de försöker korrigera, vilket lär leda till fortsatta prisuppgångar.
Konst från 1950- och 60-talen
Albert Johansson, Ulrik Samuelson, CO Hultén, Max Walter Svanberg och Carl Fredrik Reuterswärd har hyllats av kritiker och är extremt prisvärda jämfört med internationell konst från samma tid, som kan kosta miljontals dollar.
Konkret konst
Ingegerd Torhamns äldre målningar har ökat i pris, men kostar en bråkdel jämfört med Otto G Carlsund, Erik Olson och Gösta Adrian- Nilsson (GAN). Senare målningar av Torhamn går med lite tur att köpa för några få tusenlappar. Andra prisvärda konkretister är Bengt Orup, Gert Marcus, Leida Rives-Elfvén och Inger Ekdahl.
Politisk konst från 1960-talet
Inte populärt under 2000-talet, men lär omvärderas. Titta framför allt på den ofta så utmanande PUSS-gruppen (Lars Hillersberg, Lena Svedberg, Ulf Rahmberg).
Svenska skulptörer
Med få undantag (som Carl Milles) ännu billiga, jämfört med likvärdiga målare. Truls Melin är en fantastisk konstnär som finns på stora museer, men nu är helt ute. Andra tips är Carl Magnus, Bertil Herlow Svensson och finländaren Veikko Keränen.
Såhär gör du för att kamma hem ett fint originalverk till ett rimligt pris:
Välj en målning du tror att mottagaren gillar, men nöj dig inte med det. Läs på om konstnären. Konstnärslexikonet Amanda och Wikipedia är två bra källor online. Undersök vilka museer en konstnär ställt ut på, viktiga utställningar och gallerier samt litteratur, mässor och biennaler. Sverige har många fina men i dag glömda konstnärer. Viktigt är att våga gå emot trenderna.
– Många fantastiska svenska konstnärer har tyvärr fallit i glömska, andra är populära men kostar en bråkdel jämfört med internationella konstnärer som var samtida och nu är glödheta. Inte minst gäller det konst från 1950- och 1960-talen, säger Lena Rydén, chef för konsten på Bukowskis.
Teckna är ofta prisvärda, till en bråkdel av priset för en oljemålning av samma konstnär. Samma sak gäller mindre verk. Även skulptur är ofta prisvärt och det är kul med något som syns i rummet. Frågan är dock om man kan köpa något så personligt som konst till andra?
– Klart att man kan, de finaste presenterna är personliga. Sådant som inte bara betyder mycket för mottagaren, men signalerar något från givaren. När jag var liten fick vi konst i present från min farbror, inget jag som barn jublade åt, men något jag i efterhand uppskattat mer och mer, berättar Lena Rydén.
Som med alla nätköp gäller två veckors ångerrätt på rena nätauktioner från dagen verket hämtas ut. En fördel jämfört med vanliga butiker är att det man köpt också går att sälja vidare för ungefär samma pengar. Ofta mer, om man gjort kloka köp. Helt värdelöst blir det sällan.
Allt på auktion är dock inte konst.
Här finns allt från inredning, design, porslin och glas, till klockor, smycken, silver och mode, som kan bli unika julklappar. Vad sägs om ett samlat utrop på Växjö Auktionskammare, med en teaterkikare i skinnfodral, ett gammalt förstoringsglas med träskaft, en sparbössa, en bricka och ett snyggt väggur, som ihop klubbades för 200 kronor!