”Sommar i P1 är en nationell angelägenhet”

Föregångaren sa att det skulle gå åt skogen. I stället har Bibi Rödöö under snart 26 år gjort Sommar i P1 folkkärt.

Text:

Bild: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

– Jag fick inte ärva ett enda papper. Än mindre ett dokument i en dator. 

Bibi Rödöö skrattar till när hon beskriver hur det var att ta över Sommar strax före millennieskiftet. Överlämningen från föregångaren Jörgen Cederberg var minst sagt skral. 

När Bibi Rödöö tog över chefskapet för Sommar 1997 hade programmet hunnit förpassas till systerkanalen P3, legat i malpåse, och fiskats upp ur papperskorgen av P1-chefen Ewonne Winblad. Hon erbjöd chefskapet till Bibi Rödöö som aldrig tvekade att tacka ja. Själv var Bibi Rödöö då en ”30-nånting med bristfällig konsekvensanalys”. 

– Jag minns att min föregångare Jörgen sa ”ja du, det kommer inte att gå bra det här”, säger Bibi Rödöö.

Nu gör hon sitt 26:e år som programchef, och jo, det gick nog rätt bra ändå. Under åren har högdjuren stått på rad för att berätta om sina livs historier. Alltifrån näringslivstoppar, forskare och sportprofiler till politiker har kunnat höras i etern varje dag klockan 13 under sommarmånaderna. Ett medvetet val från samhällsjournalisten Rödöö som var med om att starta upp nyhetsprogrammet Studio Ett.

– Det som hände när jag kom in från samhällsjournalistiken var att det kom in andra typer av värdar. Tidigare hade mestadels kulturpersonligheter sommarpratat. Jag breddade vilka representanter från samhället som var med i Sommar.

Det var inte alltid okontroversiellt. Att sittande statsminister Göran Persson sommarpratade fick till exempel stor uppmärksamhet internationellt.

– Jag klev in med en minimal rädsla för makt: ”Varsågod, kom in.” Det gav väldigt eko, ska Göran Persson göra ett sommarprogram? Men det var så det var, från dag ett.

Vad är Sommar i P1 i dag, 25 år senare?

– Lyckligtvis är det en nationell angelägenhet.

Så pass?

– Det får vi höra från lyssnarna. Vad har du annars i dag som alla kan prata om? Vi har inte kvar samma gemensamma referenspunkter. Jag tycker Sommar är en av få kvarvarande lägereldar som ur en demokratiaspekt är enormt viktig. Det skapar diskussion. 

Bibi Rödöö om…

…sommarvärden som var fjädern i hatten:

– När jag började hade jag en lista över personer jag ville få under årens lopp. Jag har bockat av ganska många där. Lars Norén var en, Birgit Nilsson en annan. Jag minns att jag kämpade för att få Giorgos Papandreou då han var ordförande i EU som Greklands utrikesminister. 

…sommarvärden hon fortfarande jagar:

– Min tanke är att alla olika delar av ett samhälle ska vara representerat i Sommar. Jag tycker att ÖB ska vara med, och det har han varit. Statsministern och ministrar, de har varit med. Och då har jag saknat en representant från den högre sfären  i kungahuset. Men jag tror mycket på den kommande generationen.

…trenden Sommar i P1 sätter:

– Vi sitter inte och tänker på trender. Men jag hoppas att vi är med och slår ett slag för bildning. Genom att välja sommarvärdar som är kunniga. Och genom att säga att de inte behöver vara personliga. De behöver inte gråta eller skratta, utan bara visa för oss, förklara hur saker fungerar.

Bibi Rödöö säger att nyckeln till framgång för Sommar i P1 är en kombination av hög kvalitet och ett tillgängligt tilltal. Lyssnaren ska både kunna skratta och gråta till ett sommarprat. Det har funnits kritik mot att Sommar-redaktionen på senare år fokuserat för mycket på tårarna. Men det finns inget självändamål med att sommarvärdarna ska ha genomlidit ett trauma, förklarar Bibi Rödöö. 

– Nej, men man ska vara ärlig. Jag brukar säga, om du har haft ett lätt liv: Lucky you! Men det är sällan folk har det när man tar ett helhetsgrepp om hur livet har varit.

Tårar och trauma finns i tablån även i år. Den 9 juni släpps namnen på de 58 sommarvärdarna. Inte helt oväntat kommer kriget i Ukraina att sätta sin prägel på årets upplaga av Sommar

– Det väntar oss kunskap och bakgrund, att man inte får den enkla bilden av två olika parter i en konflikt. Och det väntar oss en skildring av kriget. Från nära håll. Och det väntar oss en modig person som varit kritisk mot en regim. En triss. 

En av anledningarna till att Bibi Rödöö tackade ja till Sommar var att arbetet på Studio Ett gick på rutin. Efter 25 somrar, snart 26, väntar nya uppdrag eller ger Sommar fortfarande tillräcklig variation?

– Det är fortfarande roligt. Jag har det bästa jobb man kan tänka sig, säger Bibi Rödöö.

***