»Sthlm forever« skildrar kärlek i huvudstaden
Bild: Lennart Nilsson
Else Andersson var 25 år och löjtnant i Frälsningsarmén i Sundbyberg när den sedermera världsberömde fotografen Lennart Nilsson på senhösten 1962 gjorde ett reportage för Veckojournalen om Frälsningsarméns verksamhet i Sverige.
En av de bilder han tog av den unga frälsningssoldaten bland raggare på Kungsgatan i Stockholm har blivit klassisk: Hon står lätt lutad mot en bil. En raggare har sträckt ut sin arm och ömt lagt den om hennes liv. Else Andersson ser en aning förlägen ut. I bilen skymtar raggarbruden.
Bilden ingår i utställningen »Sthlm forever« på Fotografiska i Stockholm, och Else Andersson, nu 81 år gammal, hade fått i uppdrag att inviga hela utställningen. Det gjorde hon iförd Frälsningsarméns uniform. Det kändes som om hon klev ut ur denna bild från 1960-talets Stockholm. Hon är fortfarande mycket aktiv i Frälsningsarmén.
– Jag vet inte varför just jag fick uppdraget att följa Lennart Nilsson till Kungsgatan. Han berättade vad han hade tänkt sig med bilderna, och så åkte vi några varv och tittade innan han gick fram till en bil och frågade om han fick ta några bilder. Det fick han, och så stod jag där. Raggaren i bilen stack helt spontant ut sin arm och höll om mig, berättar hon.
På en annan bild i reportaget kysser en raggare sin flicka på trottoaren och Else Andersson »ler lite osäkert«, som det står i bildtexten. En tredje bild visar hur frälsningssoldaten skyggt tittar in i raggarbilen genom bakdörrens ruta. Den bild som skulle bli klassisk var ganska liten i Veckojournalens reportage och fick heller ingen framträdande placering i »Halleluja«, den bok med Lennart Nilssons bilder som Frälsningsarmén senare gav ut.
Med tiden blev bilden en av hans mest publicerade. Else Andersson såg den ofta i tidningar och tidskrifter. När hon på sensommaren 2002, fyrtio år efter det att den togs, av en tillfällighet fick syn på bilden stort uppslagen i en tidning fick den en speciell betydelse: hon fick klart för sig att Lennart Nilsson snart skulle fylla 80 år. Bilden ingick i ett reportage och en intervju med fotografen inför hans födelsedag.
Då hade Else Andersson inte träffat Lennart Nilsson sedan ett speciellt tillfälle våren 1963, sitt eget bröllop. Ett halvår efter mötet med raggarna på Kungsgatan gifte hon sig med Leif Andersson, som också var officer i Frälsningsarmén. Fotografen var inbjuden till bröllopet och tog 200 bilder, inklusive själva bröllopsfotot. Paret Andersson fick alla bilderna och negativen i present av honom.
Lennart Nilsson var egentligen inte bröllopsfotograf men gjorde ett undantag för sin modell från Kungsgatan.
[caption id="attachment_524346" align="alignnone" width="750"] Elsa Andersson. Foto: Simon Rehnström[/caption]
Han återvände till genren endast en gång senare under sin långa karriär. Det var när kung Carl XVI Gustaf gifte sig med Silvia Sommerlath i juni 1976.
– Vi måste gratulera honom, sa jag till min man när jag insåg att Lennart skulle fylla 80, och det gjorde vi. Det blev ett fantastiskt möte, en sådan glädje att ses igen. Vi hade ju inte träffat honom på fyrtio år, och därefter träffades vi vid flera tillfällen ända tills han dog för ett år sedan. Jag förstod att reportaget och boken om Frälsningsarmén hade betytt mycket för honom, berättar Else Andersson i dag.
En av de personer som Lennart Nilsson följde för reportaget i Veckojournalen hette Åke. Bilderna på honom tillhör de vackraste. Åke var alkoholiserad och hade hamnat på livets skuggsida innan han sökte sig till Frälsningsarmén, förälskade sig i en flicka i strängmusiken, blev frälst och själv soldat i det som brukar kallas »kärlekens armé«.
– Lennart berättade att han ofta tänkte på Åke och funderade över hur det gick för honom senare i livet. Dessvärre gick det inte så bra, Åke återföll i sitt spritmissbruk innan han dog.
Lennart Nilsson själv sa i en intervju 2008 att Åke blev som en vän: »Jag ångrar att jag inte följde honom vidare i livet«.
Else Andersson är född i Lund. Hennes föräldrar var inte aktiva i Frälsningsarmén men i treårsåldern kom hon i kontakt med organisationen via söndagsskolan, och sedan blev hon solstråle (scout) och i tioårsåldern juniorsoldat. Hon lärde sig att spela gitarr och sjunga och blev ledare för vargungarna och i söndagsskolan. 1959 började hon i Stockholms Frälsningsarmés officersskola.
Numera är hon major i Frälsningsarmén. Sedan början av 1990-talet har hon framför allt arbetat med att hjälpa handikappade barn i Lettland. Och från början av 2000-talet leder hon varje tisdag stavgångspromenader med ett 20-tal deltagare, som ett led i Frälsningsarméns utåtriktade verksamhet. Onsdagarna är vikta för sång, och på fredagarna äter hon frukost och pratar med hemlösa och andra behövande som söker sig till Templet på Östermalmsgatan.
Lennart Nilsson är representerad med ytterligare två bilder i utställningen »Sthlm forever«. Dels en väggstor bild av Riddarfjärden mot Stockholms stadshus, tagen från en trädgård på Mariaberget i slutet av 1950-talet; en kvinna hänger upp nytvättade underkläder för torkning, några barn leker. Dels en av hans få färgbilder från ett svunnet Stockholm, en mycket blå spårvagn på Stureplan.
»Sthml forever«: I Fotografiskas utställning ingår både klassiska och tidigare okända Stockholmsbilder. Den har curerats av fotografen och förläggaren Jeppe Wikström, som ser hela utställningen som en kärleksförklaring till sin hemstad. Den pågår till 17 februari.