Tom Holland: Därför är män besatta av romarriket

Brittiske historikern Tom Holland har svar på varför det latinska imperiet är föremål för ett brinnande intresse i dag.

Text: Charlotta E Lindell

Bild: Little, Brown / Stolpe förlag

Själv tänker han på romarriket nästan dygnet runt. Bästsäljarförfattaren Tom Holland – en av vår tids mest kända historiker – har nyligen kommit ut med boken Pax: War and Peace in Rome's Golden Age, den sista delen i en trilogi om det romerska riket.   

Tillsammans med kollegan Dominic Sandbrook programleder han dessutom världens populäraste podcast om historia, ”The Rest is History”. Podden har knoppat av sig i bokform och nyligen kom boken The Rest is History ut på engelska.

Holland är specialiserad på antiken och Sandbrook på efterkrigstiden. Allt däremellan läser de in sig på. Ibland så till den milda grad att det tar sig konkreta uttryck. Tom Holland tar emot mitt videosamtal på datorn i sitt hemmakontor i London. På baksidan av en stängd dörr bakom honom får jag syn på en uniformsjacka.  

Vad är det för plagg som hänger på dörren i bakgrunden? 

– Det är en Lord Nelson-jacka, säger Tom Holland och far upp från sin stol, sätter på sig jackan och poserar nöjt.  

Den är en present från lillebrodern James Holland, även han historiker. Tom Holland fick den efter det att han och Dominic Sandbrook hade spelat in ett poddsamtal om slaget vid Trafalgar, ett ämne som aldrig hade intresserat honom tidigare. Men det tog inte många minuter av research innan han blev helt uppslukad av ämnet. 

Ingenting går dock upp mot romarriket för Tom Holland. Han kan känna igen sig i det fenomen som briserade på sociala medier i höstas; kvinnor som frågar män hur mycket de tänker på romarriket. Svaren blev förbluffande ofta just ”ofta”. Hollands teori är att besattheten av romarriket liknar den som främst många små pojkar har gällande dinosaurier.   

– Den första bok jag fick som liten var illustrerad med skräckinjagande dinosaurier och när jag sedan fick en bok om romarriket med ett lika våldsamt omslag var jag fast. 

Han tror att fascinationen för brutalt våld och död i kombination har att göra med att det ligger så långt bakåt i tiden – till skillnad från exempelvis Hitler och nazismen. Så vi kan tryggt tänka på och fantisera om det. 

– Allt ryms inom det romerska imperiet: våld, ondska, brutal sexualitet, lyx och mästerlig ingenjörskonst, så det finns mycket att fundera över. 

Innan jag hinner påpeka att det ju också finns kvinnor som är besatta av romarriket tillägger Tom Holland: 

– Det finns givetvis även flickor och kvinnor som tänker på romarriket ofta. En är den framstående antikforskaren Mary Beard, professor i klassiska språk vid Cambridge University. Hon har gästat vår podd vid flera tillfällen. 

I sin bok Pax: War and Peace in Rome´s Golden Age berättar Tom Holland om det romerska riket när det stod på toppen av sin makt. För romarna var inte pax ett ord för fred i den bemärkelse som det är för oss. För dem var det ett aggressivt ställningstagande. Det krävdes ett barbariskt våld för att upprätthålla fred i romarriket.  

Såväl kejsares som slavars öden skildras, liksom förstörelsen av Jerusalem och Pompeji samt uppförandet av Colosseum och Hadrianus mur. 

Det talas ofta om varför det romerska imperiet föll. Men hur kunde det vara så länge som i tusen år? 

– Förutsättningarna var inte goda. Alla möjliga uppenbara hinder fanns redan från början; Alperna, Pyrenéerna och framför allt Adriatiska havet, säger Tom Holland. 

Han förklarar att det romerska imperiet höll så länge som det gjorde för att de var otroligt skickliga på att behålla våldsmonopolet. De professionella arméerna som togs fram, särskilt under kejsar Augustus, var en häpnadsväckande innovation. Ingen civilisation i världen hade sett något liknade förut. 

***