Tv-seriemord från Österrike
Bild: IMDB
Berättelsen om jakten på en barnamördare kom 1931, hade regisserats av Fritz Lang och hade en ung Peter Lorre i huvudrollen. I Sverige blev den tyska filmen först förbjuden av censuren, för att sedan släppas – med 30 minuters klipp. Filmen var en av de första som realistiskt skildrade polisens arbete och var också en av de första filmerna om jakten på en seriemördare.
Nu gör »M« comeback – som österrikisk tv-serie och med storyn flyttad från det tidiga 30-talets Berlin till dagens Wien.
– Det finns så oerhört många paralleller mellan då- och nutid, med högerpolitiker som utnyttjar en allvarlig situation, med hot mot mänskliga rättigheter, med övervakning, säger David Schalko, som producerat och regisserat serien.
Fritz Lang – som när han gjorde »M« hade blivit berömd tack vare »Dr Mabuse«, de två »Niebelungen«-filmerna samt »Metropolis« – baserade sin film delvis på seriemördaren Peter Kürten. Denne hade mördat både barn och vuxna och dessutom druckit deras blod (han avrättades med giljotin 1932).
Mördaren i Langs »M« sätter skräck i Berlin genom att mörda barn. När polisen inte kan få fast honom, engagerar sig stadens kriminella och ordnar en egen jakt, eftersom polisens aktiviteter stör vardagskriminaliteten.
– Jag vet inte om jag vill kalla det remake. Det är mer av en hommage. När vi bestämde oss för att göra serien beslöt vi att närma oss projektet med respekt. Langs film är ett mästerverk, och jag hade inte velat göra en film baserad på den. En tv-serie är annorlunda, där kan man berätta bakgrunden till karaktärerna, säger Schalko.
Langs »M« är än i dag en mycket tät och spännande film och Peter Lorres mördare är både skrämmande och ömklig. Filmen är mycket studiobunden, och Schalko säger att man medvetet ville hålla den tonen även i serien, trots att den till stor del är inspelad på plats i Wien.
– Wien är på många ställen en mycket gammaldags stad och det finns kvarter som ser ut som om de är uppbyggda i en studio. Det var ett medvetet visuellt beslut.
Ett nytillskott, jämfört med filmen, är en högerpolitiker som försöker utnyttja invånarnas skräck för att främja sin egen politiska agenda.
– En stark man kan utnyttja rädsla för att bli diktator. Det händer över hela världen nu.
När man ser Fritz Langs film i dag är det svårt att förstå varför den totalförbjöds i Sverige 1931. Och det är ännu svårare att förstå vad som klipptes bort (totalt 35 minuter) för att den senare samma år skulle få en 15-årsgräns (den som vill se den i dag hittar den på Youtube). Men det var inte bara i Sverige den var kontroversiell.
– Goebbels lät klippa om slutet. Han tyckte inte om upplösningen, säger Schalko.
Fotnot: Tv-serien »M« är ännu inte köpt till Sverige, men SVT håller ögonen på den.