Bortglömda bybor kan leda Le Pen till makten
En fransk by med mindre än hundra invånare väckte journalisten Fanny Härgestams intresse. Nu kommer en reportagebok.
Bild: Wikimedia Commons/TT
Vilken berättelse ryms i En by i Champagne?
– Boken är baserad på intervjuer jag har gjort med invånarna i Brachay, en otillgänglig by i norra Frankrike. Marine Le Pen har under flera år förlagt sitt årliga politiska linjetal dit. Jag kände direkt att detta kunde bli en berättelse – inte bara om en fransk by, utan en historia om hela Frankrike, ja, Europa.
Hur då?
– Det finns många liknande platser runtom i Europa, även i Sverige. Orter där människor känner sig bortglömda av centralmakten och förbisprungna av utvecklingen. De saknar postkontoret och annan offentlig service som har försvunnit. De har en känsla av kontrollförlust, av att Kina och globaliseringen tar över.
Så de har också problem med posten?
– Postservicen är en sak de klagar på. Caféet har också stängt. Och det är svårt att komma till en läkare. Skolan har lagts ner och barnen måste bussas längre bort.
Många av dem du träffar röstar på Le Pens missnöjesparti Nationell samling. Är de rasister?
– Jag har funderat jättemycket på det och frågade också dem själva om det. Vissa sa rakt upp och ner att ja, de gillade inte folk från andra kulturer. Men många sa att de inte alls var rasister, utan bara evigt less på de etablerade partierna, som turats om att ha presidentposten men inte förbättrat deras livsvillkor. Detta ser man också i undersökningar. Arbetarklassen och lägre medelklassväljare har rört sig från socialistpartiet och kommunisterna till Marine Le Pens parti.
Vad var ditt eget intryck av byborna du samtalade med?
– Flera av dem var sorgsna. De gjorde en cocktail av många olika jobbiga saker i livet och kom fram till att de på grund av sitt missnöje antingen skulle rösta på Marine Le Pen eller inte alls. Många blir anhängare till henne i brist på bättre alternativ.
Finns det några sociala problem som driver dem att rösta så, förutom postservicen?
– För dem blir det en blandning av saker. De ser hur Frankrike stretar med sitt asylmottagande. Sedan flera år tillbaka finns tältläger på Paris gator, tusentals människor sover på gatan i centrala delarna av staden. Det är väldigt starka bilder och detta ser till exempel Brigitte, en av huvudpersonerna i mitt reportage, på tv. Liksom terrordåden, som hon också kopplar till invandring.
Hur ser framtiden ut för Marine Le Pens parti?
– Om ett år är det presidentval. I det förra såg vi hur det franska politiska landskapet slogs i spillror. Nu är ett nytt läge. Den gången framstod Le Pen som arrogant och aggressiv i jämförelse med Macron, men sedan 2018 har andelen som tycker mycket illa om henne i opinionsmätningarna minskat. Att hon överhuvudtaget tas på allvar som presidentkandidat är en seger för Nationell samling.