Backlash i dejtingdjungeln
Tecknen började komma förra året. En rubrik i New York Magazine löd: »Ja, jag speed-dejtade med en papperskasse över huvudet.«
Reportern beskrev hur hon målade en pepperonipizza på en påse och satte den på huvudet och raggade loss. Reportaget om den nya dejtingtrenden återkom i en mängd medier.
Det är bara ett exempel på att Tinderhajpen har nått sin peak.
Med hjälp av telefonens gps söker Tinder upp andra anslutna i närheten, och presenterar dem med ett par bilder. För ja, svajpa höger. För nej, vänster. Tackar båda ja, kan man börja chatta med varandra. Tinder har blivit representant för en hel livsstil. På DN:s kultursida har man under hösten kunnat läsa långa, bekymrade resonemang om hur hetsen att »göra en god affär« på dejtingmarknaden leder till minskad sexlust och kvinnlig underordning. Och i det kommande numret av den litterära tidskriften Granta utforskas Tinderlivet noggrant av idéhistorikern Isabelle Ståhl som en »imitation av närhet«.
Tiden tycks mogen för en motreaktion.
Och mycket riktigt, nu växer en app som marknadsför sig som just »anti-Tinder«. De tre systrarna Dawoon, Arum och Soo Kang utgår från studier av amerikanska kvinnors beteenden i sociala medier. Heterosexuella kvinnor är, enligt dem, inte trygga med att gå på dejt med någon helt främmande och är ganska ointresserade av att titta på bilder av okända män. I systrarnas app Coffee Meets Bagel utgår man visserligen fortfarande från personens utseende. Men man länkas bara ihop med personer som man har en gemensam Facebookkompis med. Och så begränsas utbudet: man får bara ta ställning till en person per dygn. Användaren hålls kvar med en enda person i ett tillstånd av grubbel och förväntan. Så eggas intresset.
Konceptet ska hittills ha dragit in två miljoner dollar i USA, och det senaste året har appen lanserats i Sydney och Hongkong. Målgruppen är urbana, kräsna kvinnor med ont om tid och hög facebook-närvaro. Det låter med andra ord som ett koncept som snart kan dyka upp i en huvudstad nära oss.
Fakta | Runda frågan
Vissa frågor går inte att ställa på en dejt. Baserat på användardata har dejtingsajten OK Cupid kartlagt vad man ska fråga i stället för att med statistikens hjälp få veta svaret.
1. Föredrar du enkla människor? En person som svarar ja, svarar i två fall av tre också ja på: Är du konservativ?
2. Störs du av stavfel? Den som svarar nej, svarar i två fall av tre ja på: Är du religiös?
3. Skulle kärnvapenkrig kunna vara intressant? 83% av de män som svarar ja, svarar också ja på: Har du sex på första dejten?