Bomber och granater
Bild: 123RF
Granatäpplet är en relativt ny favorit i fruktdisken som snabbt gått från exotisk okänd till att vara en självklar garnityr i matlagningen. Denna vinterfrukt växer i Mellanösternregionen, lever upp till dess utseendemässiga namn och innehåller saftiga kärnor som kräver en viss finess för att få ut. Utöver den goda smaken klassas äpplet som en superfrukt eftersom den är rik på antioxidanter, vitaminer och mineraler.
Granatäppeljuice har dessutom visat sig ha en cancerhämmande effekt och sägs även vara bra för både kolesterol, blodtryck och åderförkalkning.
Ett glas färsk granatäppeljuice om dagen skulle i princip kunna minska risken för hjärt-kärlsjukdomar, men detta är inte något unikt för granatäpplet. Enligt David Stenholtz, onkologspecialist på Västerås sjukhus, är en kost baserad på frukt och grönt alltid optimalt och ett glas granatäppeljuice kan alltså enkelt bytas ut till annan frukt.
Vid sidan av de eventuella hälsoeffekterna vill granatäppelgillarna åt den smak och färgsensation frukten ger. Men att få ur kärnorna ur denna robusta frukt görs inte i en handvändning.
Teknikerna för att komma åt kärnorna är många och instruktionsvideor på nätet ännu fler. För den som känner sig manad att ta sig an frukten rekommenderas framför allt en metod. Frukten ska snittas i mitten längs med omkretsen och dras sedan isär till två halvor vid snittet med hjälp av fingrarna. Ta ena halvan och rucka lite på den så att kärnorna separeras från varandra något. Håll ovanför en dunke, kärnorna nedåt, och slå sedan försiktigt och upprepande på skalet med en träslev. Kärnorna faller då ner i dunken och kan ätas som de är eller som garnityr på en sallad.
För den som vill åt saften men inte har tid att pilla ut kärnorna kan man i stället rulla granatäpplet på bänken med handen. Tryck dock inte för hårt – då exploderar den som den granat den faktiskt är. När äpplet är mjukt och saften ur kärnorna pressad, är det bara att göra ett litet snitt och trycka ut vätskan och sörpla i sig juicen direkt från frukten.
Fakta | Tre bra saker att veta om granatäpplet
1. Förvaras i plastpåse i kylskåp, då håller de sig färska i ett par veckor.
2. Rik på antioxidanter. Den antioxidativa kapaciteten är tämligen hög och ungefär jämförlig med blåbär, grönt te och tranbär.
3. Frukten har alltid förknippats med sensualitet och fruktbarhet och förekommer både i Bibeln, Koranen och många arabiska sagor.
Källa: Årstiderna