Bortom kimchin
Bild: Scanpix
Stjärnkocken Leif Mannerström rynkade på näsan.
– Kimchin luktar fan men det gör ju surströmming med som jag älskar.
Trots att juryn i tv-programmet »Sveriges mästerkock« var tveksam till Jennie Walldéns sydkoreanskinfluerade rätt gick hon vidare i tävlingen. Och förra veckan stod det klart att hon vunnit hela rasket. Den som följt programmet vet att Jennie Walldén har en fäbless för det koreanska köket, som den senaste tiden varit en snackis i den gastronomiska världen.
Inte särkskilt förvånande egentligen, Sydkorea har gått från att vara ett relativt osynligt land till att bli en av världens snabbast växande ekonomier.
– Det väcker en nyfikenhet hos folk. Man vill veta mer om landet och därmed mer om maten, säger Jennie Walldén.
I Sydkorea kretsar vardagslivet kring maten. Exempelvis frågar koreaner »Har du ätit ris?« när man vill veta hur den andre mår.
– Under måltiden sitter man tyst och äter. Fokus ligger på maten och hur den smakar, pratar gör man efteråt, säger Jennie Walldén.
I det koreanska köket används främst ris, kött och grönsaker. Kimchi är koreanernas ketchup och serveras i princip till varje koreansk måltid. En kimchi består av syrade grönsaker – oftast salladskål – kryddat med chili, vitlök och ingefära.
Koreanerna gillar kött. Bulgogi – även kallat eldkött – är en av nationalrätterna. Den består av strimlat nötkött som marineras i soja, vitlök, socker, sesamolja. Beställer man rätten ute på restaurang får man ofta tillaga köttet själv vid bordet. En annan specialitet är Bibimbap som betyder »röra ihop ris«och det är just det man gör. Rätten serveras i en skål med ris, bulgogi och marinerade grönsaker toppat med ett stekt ägg och en röd chilipasta kallad gochujang.
– Svenskar har nog lätt för att ta till sig koreansk mat. Den liknar traditionell svensk mat i smakerna. Den är salt, söt och man använder sig mycket av säsongsbetonade grönsaker precis som i Sverige, säger Jennie Walldén.
Fakta | Klassiska koreanska ingredienser
1. Dangmyeon
Tjockare glasnudlar gjorda på sötpotatis istället för mungbönor.
2. Gochugaru
Koreanskt chilipulver som har en intensiv chilismak men är inte särskilt starkt.
3. Ssamjang
En saltsöt sojabönspasta som består av chili, vitlök och ingefära.