En fjäder i rabatten
Bild: Elin Björklund
Rusning kanske är mycket sagt, men visst är det fler som söker tillstånd att ha höns i sin trädgård eller på innergården. Att kunna äta egna ägg, ha koll på matens ursprung och få en känsla av närhet till naturen verkar vara de vanligaste skälen till att landets miljöförvaltningar numera får lägga några extra arbetstimmar på att hantera ansökningar om att ha fjäderfän.
Men att hålla höns är inte bara ett skönt sprättande utan kräver en del tid och lite pengar. De ska tittas till och matas varje dag. Färskt vatten krävs lika ofta. Hönshuset ska städas. Och sen ska äggen samlas in före frukost varje morgon.
– Överlag är det positivt med att fler skaffar höns men man ska vara medveten om att man blir bunden, säger Inger Lundqvist, kontaktperson på Svenska Lanthönsklubben.
Vid sidan av löpande kostnader för foder är naturligtvis själva inköpet av höns och hönshus den investering som krävs för att få tillgång till egna ägg.
I valet av hönsras finns också chans till finlir. Bjurholmshöna, skånsk blommehöna, åsbohöna, ölandshöna, gotlandshöna, orusthöna, bohuslän-dals svarthöna, kindahöna, hedemorahöna, öländsk dvärghöna och gammelsvensk dvärghöna – alla har de olika temperament och utseende.
Den som vill bidra till bevarandet av just gamla lantraser som dessa får räkna med några hundralappar per höna medan den ekonomiskt sinnade kan komma undan med ett par tior genom att köpa höns som räknas som förbrukade från en stor äggproducent. Ibland skänks dessa höns bort trots att de kan fortsätta att leverera ägg några år till.
För att ha höns krävs alltså tillstånd om en bor inom ett detaljplanerat område – och dit hör städer. Något att tänka på även för den som tänker sig att hålla djur som gris, ko, häst, get, får och andra fjäderfän i stan.
Fakta | Tänk på grannarna
Tre saker att fundera på vid hönsköp.
Undvik lagbrott. Kontakta kommunen och red ut vilka regler som gäller.
Värna grannsämjan. Prata med grannarna så de är förberedda på de nya granndjuren.
Tänk framåt. Den som också skaffar tupp kan ta första steget mot att bli storbonde. Efter ett tag kommer det nämligen kycklingar.