Ge mig en känga
Bild: Angelica Zander
Med största sannolikhet kommer det bli vinter i år igen, om nu inte Mayaindianerna får rätt och jorden går under den 21 december.
Så trots att temperaturen knappt ramlat under tiogradersstrecket har många redan köpt sina vinterskor. De flesta grova kängor.
I dag dundrar så många tjocksulade, bastanta skor fram på gatorna att marken nästan skakar. Det kan skoförsäljaren Torbjörn Mothander intyga.
– Vi säljer otroligt mycket kängor. Nu finns hur många varianter och märken som helst till skillnad för några år sedan. Då fanns bara de gamla klassikerna.
Bally till exempel. 1854 öppnade bröderna Fritz och Franz Bally en skofabrik i den lilla byn Schönenwerd i Schweiz. Tio år senare hade fabriken mer än 500 anställda.
Samtidigt arbetade emigranten John Blundstone fortfarande med att bygga soffor i Australien, men 1870 bestämde han sig för att importera läderskor från England. Äldste sonen hakade på och tillsammans startade de företaget J Blundstone and Son.
Ballys klassiska curlingkänga i mocka är fodrad med tjock ull medan »Blunnien« är av läder med rejäl gummisula. Perfekta för det svenska vintervädret med andra ord.
– Förrförra vintern var extremt kall. Då blev det brist på curlingkängan i Stockholm. Så visst är skomodet väderbetingat, säger Torbjörn Mothander.
Men inte för alla. För de riktiga skonördarna går material och utseende före värme och bekvämlighet.
I år ska kängorna vara av hästskinn. Eller både skinn och mocka. Gärna snörade. Och så ska öljetterna sitta på utsidan av skorna – precis som de gjorde på tjugotalet. I alla fall om Adam Kruse får bestämma. För ett par veckor sedan öppande han en butik i Stockholm för skoentusiaster dit man kan bege sig för att prata lädertyper, snitt eller sulor.
Han medger att kombinationen av spanskt läder och svensk vinter inte är den bästa.
– Själv har jag aldrig köpt ett par skor för att de ska vara varma. Man får helt enkelt klä sig varmt på övriga resten av kroppen.
Fakta | Kalla fötter?
Byt till ullstrumpor. Går man runt i bomullssockor använder man fötternas värme för att torka strumporna i ställlet för att hålla foten torr och varm.
Lägg i en innersula av filt i skon.
Galoscher eller pampuscher hjälper till att hålla skorna både torra och rena.