Glidmedel
Bild: Bezav Mahmod
Snön vräkte ner och det var bara ett par minuter kvar till start när Charlotte Kalla gjorde sitt val. Hon hade två par skidor med sig till startområdet och bestämde sig till sist för dem hon testat först.
Det hela slutade som bekant med ett VM-guld i 10 kilometer fristil. De norska skidstjärnorna Therese Johaug och Marit Björgen hamnade i sin tur på 27:e respektive 31:e plats. Medan Sverige firade guldet pratade alla i Norge om rövskidor och vallamissar.
– Man kan inte vinna ett VM med dåliga skidor, förklarade Sveriges vallachef Urban Nilsson i P1 Morgon.
På söndag är det dags för årets Vasalopp och 15 800 personer ska skida de nio milen från Sälen till Mora. Så hur viktigt är det att valla rätt för vanliga motionärer?
–För en motionär kan det skilja en timme i sluttid beroende på om skidorna är rätt vallade eller inte, säger Bruno Åvik.
Om någon vet så är det han. Bruno Åvik har placerat sig som 2:a, 3:a och 5:a i loppet under 1960-talet och har vallat skidor åt andra Vasaloppsåkare i 35 år. Att ge några exakta instruktioner är svårt. Tejpvalla duger bra så länge det är minusgrader. Vallningsfria skidor likaså. Men ska man få bra glid är det traditionell vallning som gäller.
A och O är att rengöra skidorna ordentligt eftersom vallan annars inte fäster. Gärna med lite vallarengöring. Fast bara mitt på skidorna, inget på glidytorna. Fästvallan ska gnidas ut med kork, 40–60 centimeter från klacken och framåt. Gärna i flera tunna lager om vallan ska hålla för ett helt Vasalopp. Glidvallan ska bara strykas på längst fram och längst bak.
Bruno Åvik tipsar om att öva hemma först.
– Om man ska valla själv måste man veta vad man håller på med. Och det krävs lite erfarenhet för att få till rätt valla. Är det nollgradigt är det en god idé att ta hjälp av en expert.
För dem som vill ta till modernare metoder finns numera elektroniska skidor. Eller »smartskidan« som den norska tillverkaren Madshus kallar den. I skidan sitter ett chip som kan läsas av med hjälp av en app i telefonen. På så vis kan åkaren få information om hur skidan ska vallas för bästa resultat, beroende på temperatur, vikt och åkstil.
Fakta | Tre vallatips
Börja med att lägga på ett lager grundvax på skidan. Det ger ett bättre underlag för fästvallan.
Med hjälp av ett strukturredskap får man in luft under skidan vilket ger bättre glid.
Övning ger färdighet. Hinner du inte öva – lämna in skidorna till en expert.