Gryning i grytan
Ända sedan potatis, pasta och vitt ris började betraktas som Djävulens föda av GI-anhängare har blodsockervänligare alternativ som dinkel, quinoa och matvete tagit över i butikshyllorna. Populära gryn som couscous och bulgur har berett väg för andra exotiska uppstickare.
Varför inte stifta bekantskap med freekeh, exempelvis? Matgrynet lär ha kommit till av misstag under olycksaliga förhållanden för ungefär 2 000 år sedan då en by någonstans i Mellanöstern attackerades och den omogna durumveteskörden stacks i brand. När invånarna i efterhand försökte rädda vetekornen genom att gnida av de svedda agnarna visade det sig att kärnorna, som fått en aptitligt nötig, örtig och lite rökig smak, fortfarande gick att äta.
I det egyptiska, syriska och palestinska köket har freekeh (uttalas »fri-kä«) länge använts flitigt, men det är först på senare tid som det antika livsmedlet har förut-spåtts ett internationellt genomslag och nått kulinarisk stjärnstatus i väst med hjälp av trendkänsliga kockar och Oprah Winfreys favoritläkare Dr Oz.
– I Sverige är det inte så vanligt ännu men det är ett näringsrikt vete som innehåller mer mineraler, protein och fibrer än ris, vanlig pasta och couscous och passar bra i både sallader och gröt, säger dietisten Maria Nygårds.
I USA har grynet dessutom fått en skjuts bland socialt medvetna konsumenter som letar efter ett hälsosamt substitut för quinoan, vars stora genomslag rapporteras ha gjort att den blivit för dyr för fattiga i Bolivia och Peru som tidigare använt den som stapelvara.
Den som vill botanisera ytterligare i de mer välsorterade butikernas utbud kan hålla utkik efter Kamut, eller Khorasanvete, ett antikt veteslag besläktat med durumvetet som även det är rikt på proteiner och mineraler och har en nötaktig smak, liksom ett tillfredsställande tuggmotstånd.
Fakta | Tre andra gryn att upptäcka
1. Hirs. Innehåller näringsämnen som B-vitamin, järn och magnesium men är fritt från gluten.
2. Moghrabiah. Kallas även pärlcouscous eller stor couscous och görs av durumvete och vatten. Liknar pasta till konsistensen och passar till sallader och grytor.
3. Amaranth. Små, proteinrika och glutenfria frön med ett lågt GI-värde. Nära besläktat med quinoa.