Inte utan min PT
Bild: Ebba Bonde
Det räcker inte längre med att ge sig ut och springa i mörkret. Nu betalar man en coach för att stå och skrika under intervallerna eller förklara hur man bäst tar sig upp för en backe. Den seriösa joggaren lägger till ett specialanpassat träningsschema, kostrådgivning och mental coachning.
Club Running Sweden måste nyanställa tränare för att möta efterfrågan, trots att de hela tiden får nya konkurrenter. Löpskolan ska nu spridas från Stockholm till Göteborg, Lund och Östersund.
– Vi har sett en trend med att man satsar på sig själv och vill förbättra sin löpteknik. Det är allt från dem som springer milen på 80 minuter, till dem som gör den på 34, säger Lisa Blommé, som har vunnit fyra svenska mästerskap och är löptränare på Club Running Sweden.
Gymkedjorna berättar om samma utveckling. Den personliga tränaren, som en gång lockade kändisar, företagstoppar och allmänt rika personer, har blivit folklig.
Laget på den leriga fotbollsplanen och korvförsäljningen på klubbens loppis håller på att bytas ut. Nu betalar människor hellre för att få tränarens totala uppmärksamhet och slippa ge bort sin dyrbara tid helt gratis till klubben. Det slår mot Sveriges största folkrörelse. Idrottsföreningarna beklagar sig över färre medlemmar och brist på ledare och ideellt engagemang. Antalet klubbar har inte minskat, men kurvan som brukade peka uppåt har planat ut de senaste tio åren.
Riksidrottsförbundet har börjat utreda hur framtidens idrottsförening ska kunna locka medlemmar och framhåller föreningslivets historiska tradition med gemenskap, social fostran och demokrati.
Men om de begreppen känns omoderna har Riksidrottsförbundets medieansvarige Helena Björck även individualistiska argument.
– När näringslivet ska rekrytera väljer man i högre utsträckning den som har en idrotts- eller ledarbakgrund. Det ser väldigt bra ut på cv:t att ha varit engagerad i en idrottsförening.