Köttfuskarna

Text:

Bild: Linda Dybeck

Ett tag höll alla på så mycket. Vegetarianerna till exempel. De kallade sig lakto-ovo, demivegetarian eller pescetarian. De som åt fisk men inte gulliga djur med ögonlock brukade också kallas Stockholmsvegetarianer.

Sedan dess har de flesta lugnat ner sig en del. Många av dem som definierar våra mattrender – skribenter, kokboksmakare, kockar – har börjat dra ner på köttet och låta grönsakerna spela huvudrollen. Utan att göra en så stor sak av det.

Kanske var det därför ilskan mot SVT:s nya matprogram »Vegorätt« blev så stor i januari. I första avsnittet yogade programledarna i sädesfält, satte grönkål i håret och flög barfotadrake på stranden. Vegetarianer rasade. Här kom någon och gjorde vegetarianismen till livsstil när man just sluppit ur identitetsfållan.

Andra dieter har gått åt det extrema de senaste åren. LCHF:arna äter inte kolhydrater men frossar i fett. Raw food-människorna skyr socker och värmer inget över 21 grader. De som lever enligt 5:2 övertygar sig själva om att det är härligt att hungra två dagar varje vecka.

Den vegetariska kulturen har tvärtom blivit mindre sträng, mer förlåtande och samtidigt mer utbredd. Den nya vegetariantrenden kallas fegvego – eller fegan – och innebär att man försöker blanda upp sin kost med mer grönsaker, minska mängden per kött måltid eller antalet köttmåltider per vecka.

En av förspråkarna är matskribenten Lisa Förare Winbladh, som dragit igång en Fegvego-grupp på Facebook. På hennes matsajt Taffel får den vegetariska maten också allt större utrymme hos de olika bloggarna och intresset bland läsarna växer.

»Jag äter fortfarande kött. Med glädje. Bara mindre än tidigare. Och jag är petigare med ursprunget. Mycket av klimatskäl, i det här landet äter vi för mycket animalier, i andra länder för lite. Min modell är att äta veganskt på dagen och vad som helst på kvällen«, förklarade hon på sin blogg Matälskaren i januari.

Trenden ses också hos kändiskockar som Jamie Oliver och Nigella Lawson, som båda släppt nya kokböcker med fokus på hälsosammare, miljövänlig och mer vegetarisk mat, där köttet i många recept är krydda hellre än stjärna.