Låt årets sista måltid vara erotisk – absolut inte tråkig

Skit i anständigheten vid bordet. Sörpla i er ostron och låt läpparna glänsa!

Text: Göran Lager

Bild: Unsplash

Nu till nyår, glöm inte kärleken i maten. Gör en lista på kärleksingredienser och laga nyårsmat efter den. Ge som nyårslöfte att bara äta kärleksmat för hela 2025 och skit i konvenansen, anständighet vid bordet är bara tråkigt.

Svenska kockar som lagar mat i TV lägger ofta till: ”Det här är kärlek.” Få förstår vad det innebär. Inte ens de själva. Säg erotik i stället och låt oss vara gränslösa, det är mer spännande så. 

Nudlar slafsar vi i oss utan bordsskick, det droppar kring munnen när vi ljudligt suger i oss och sedan för upp skålen till munnen och sörplar het buljong. Vi har konstaterat att nudlar inte kan ätas fint, men vad är det för fel med att äta nudlar så att det hörs och syns? Som i den makalösa matfilmen "Tampopo, nudlarnas drottning." Egentligen en japansk westernfilm, men regissören Itami Juzo har skapat en film med mat som erotik och mat som kärlek. I filmen finns den sena supén där ett vackert par ligger naket i sängen i en kärleksakt, så tråkigt? Här ligger inte fokus på kön och stön utan under hela kärleksakten låter paret en äggula vandra hel mellan munnarna. Orgasmiskt krossar de gulan med gemensamma tungor. 

Filmen berättar vidare om den långsamma njutningen vid bordet. Den lär oss att stanna upp för de olika ingredienserna i ett nudelkok, syna fläsket och ägna alla processerna från djur till soppa en tanke, ha fullt fokus på konsistens och smak, äta med känsla och eftertanke, nudlarnas smak, helheten med grönsakerna, buljongens sälta, värme, djup, rättens textur, smak och yta, att tugga långsamt och känna silkigheten i de nylagade nudlarna, äta med kärlek, eftertanke och erotik. Ett mästerverk om ätandets konst. Nudlar till nyår? Det är inte det jag menar, utan jag poängterar själva känslan i ätandet och utifrån tanklösa uttalanden om att laga mat med kärlek när man snor ihop något ordinärt i TV. 

Några kärleksingredienser: Kalvinnanlår, kryddad färskost, Crostini, vaxbönor med salt smör, äkta lakrits i soppa, söt solmogen tomat, norrländska jordgubbar (får en extra sötma av att växa långsamt och ha ljus dygnet runt) lätt övermogen mango, vanilj som krydda, tartar på fjällröding, granatäppelkärnor på ostron. Alla små reduktioner (nerkok), fläskbuljong, buljong av grönkål, kycklingbuljong. Njut av alla smakligheterna som benen bjudit på, syrligt, sött, limmigheten mot läpparna. Ett tecken på kärlek i maten kan mätas genom just det, limmet mot läpparna. 

Kärleken i maten mäts i stadiga morötter, hårt knutna grönsaker, ett kött som fått mogna, en fisk som aldrig fått högre innetemperatur än 45 grader. Tänk laxfenor som bara hällts över med kokvatten med lite gelatin och vinäger och sedan bara fått gosa sig i spadet i 10 minuter. Långsam tillagning av utvalt, välhängt kött som fått gå i sous vide över natten, bläckfisk 72 grader i 45 timmar. Listan kan göras hur lång som helst. Kärlek är rätt råvara, rätt temperatur, långsamhet och eftertanke. 

Ostron är kärleksmat med självklarhet och är rakt igenom erotiska varelser. De har en könslig doft och konsistens och som någon hälsoprofet sa är de "rika på kärleksmineraler som underlättar befruktningen". De är salta, lite metalliga i smaken, fransigt sköna och glidande glatta. 

Ett nykläckt ostron kommer ut som hane, ett år senare blir han en hona och fortplantar sig för att sedan gå tillbaka och bli hane. Ett hanostron kan också själv lägga rom, en miljon ägg åt gången! 

Ostron kan njutas hela livet och ätas i vilket stadie ostronet än själv befinner sig. Men i Anna Maria Lenngrens åldriga "Gubben" blir det svårsmält: 

Skumt blir mitt öga dag för dag, 

Mitt öra dövt för ljuva läten 

Och smältningen allt mera svag 

för ostron, biffstek och klenäten 

Njutningen och glädjen är dock stor i Bellmans "Fredmans epistel nummer elva": 

Ostron jag väljer 

Renska buteljer 

Skulle min Drottning och jag tömma ut; 

Pudding med russin 

Vofflor ett dussin 

Blefve vår frukost en kallsup till slut

En utmärkt kärleksrätt efter ostronen på nyårsbordet är den förbjudna ankan med övergödd lever. Utesluter man anklevern blir det mindre förbjudet. Jag väljer en så fet anka som möjligt så att den får läpparna att glänsa när man inmundigar det sönderfallande mörka köttet med tillhörande gott ankfett och så det frasiga lite saltare skinnet, varmt sötaktigt, en confit de canard

Sitt nära och mata varandra! Passion. 

En liten passus bara – tänk på att rata ostron som luktar illa – passionen kan sluta i katastrof. Minns Gustav III kammarjungfru Anna Sofia Ramström som i gemaken bjöds de ostron kungen ratat. Hon åt, blev förgiftad och dog morgonen därpå. Eftervärlden vet att mamsell Ramstrand satt inne med sanningen. Hon hade nämligen bevittnat hovstallmästaren Munks eskapader med att göra drottning Sofia Magdalena gravid. En illasinnad plan av kungen var att tysta sin kammarjungfru med sjuka ostron. 

Gott nytt år!