Lysande utsikter
Vem Thomas Edison var vet nog de flesta. Mindre känd är hans kollega Oleg Vladimirovitj Losev. Lägg namnet på minnet, för kanske kommer den klassiska Trivial Pursuit-frågan om vem som uppfann glödlampan bytas ut till gubben bakom led-lampan.
2008 kom beslutet från Bryssel att den 130 år gamla uppfinningen skulle fasas ut. Det pratades om det kalla ljuset från lågenergilampor och att folk skulle hamstra glödlampor i ren protest. Led-lampan – en diod där elektroner passerar genom en halvledare så att fotoner bildas – nämndes i förbifarten som ett tänkbart framtida alternativ.
Framtiden kom snabbt.
Nyligen lanserade elektronikjätten Philips en led-lampa som kan skifta mellan 16 miljoner färger. Med hjälp av en app kan man bestämma om ljuset ska blinka eller dimras. Exempelvis kan man vakna upp till ett konstgjort smygande gryningsljus i stället för en skrällande väckarklocka.
På offentliga platser och i kontorsmiljöer har led-lamporna nästan tagit över helt.
– Om ett par år dominerar led totalt, säger Mia Bruer, marknadschef på Flux.
Hushållen ställer sig mer tveksamma till lysdioden.
– Det ska gå väldigt många timmar innan konsumenten har tjänat in de 600 kronor en bra led-lampa kostar, säger Ann Hagerborn, ägare till lampbutiken Odhners och Böhlmarks.
Visserligen kostar den betydligt mer än sina konkurrenter lågenergilampan och halogenlampan. Å andra sidan har lysdioden en betydligt längre livslängd, upp till 25 år. Den är också mer miljövänlig. Led-lampan innehåller inget kvicksilver och den utnyttjar betydligt större del av energin till ljus i stället för till värme.
Men framför allt öppnar led-tekniken för helt nya typer av ljuskällor. Forskaren Magnus Willander har bland annat skapat lysande papper och lysande bomull med hjälp av lysdioder.
– Man skulle alltså kunna ha behagligt lysande tapeter hemma i stället för lampor i taket. Eller bära kläder som lyser när man rör på sig. Som mareld ungefär.
Fakta | Bländande innovationer
1. Det tyska företaget Fraunhofer använder led-tekniken för att skapa en illusion av en himmel med seglande moln. 1 305 dollar per kvadratmeter kostar fejkhimlen.
2. Geekalerts har tillverkat en ficklampa för nyckelringen. Men den saknar batteri. I stället får användaren på egen hand alstra energi med hjälp av en liten vev på lampan.
3. Den holländska designern Marieke Staps har tillverkat en led-lampa som drivs av jord i en zinkkruka. Den kemiska process som uppstår ger tillräckligt med elektricitet för att driva lampan om man vattnar jorden lite då och då.