Missionär i hälsa
Bild: Marc Femenia
På bokförlagets pressfrukost på Sveavägen i Stockholm hälsar ett frukostbord med nötter, russin, yoghurt med chiafrön, frukt, ägg, örtte och kaffe välkommen. BBC-profilen Michael Mosley är i Sverige med den nya boken »Blodsockerkoll på 8 veckor med Michael Mosley. Snabba resultat på både diabetes & övervikt«. Förlaget har ansträngt sig för att servera mat som överensstämmer med hans kostråd.
Men han är långt ifrån en barsk hälsokonstapel. Brittiskt »witty« och öppen med egna tillkortakommanden påpekar han:
– Regler kan brytas. Jag förväntar mig inte att alla ska göra som jag säger, inte jag heller. Jag faller också för frestelser och äter choklad. Och jag förlåter mig själv, vilket jag tror är det viktigaste.
Men när samtalet kommer in på frukostvanor, sveper han med blicken över bordet.
– Russin är bara koncentrerat socker.
Han pekar på chiayoghurten.
– Det där. Det vet jag inte ens vad det innehåller.
Själv smuttar han på ett glas vatten och en kopp svart kaffe. Han påpekar att just före jul och nyår kan vara den sämsta tänkbara tidpunkten på året för att påbörja en diet.
– Det finns för många frestelser. Jag misstänker att svenskar har kraftig vintertrötthet som skapar ett sug efter kolhydrater.
Bättre att vänta in nyårslöftet.
Michael Mosley har byggt sin storhet på att han är utbildad läkare och har varit på brittiska BBC i över 30 år. I dag är han bästsäljande författare, grundare av 5:2-dieten, och har fått flera utmärkelser.
En av hans första filmer var »Ulcer Wars«. En dokumentär från 1994 som baserades på professor Barry J. Marshalls forskning om magsår. Banbrytande fakta avslöjades om doktorer som behandlade magsår på felaktigt sätt. 2005 fick Barry J. Marshall Nobelpriset i medicin för upptäckten av magsårsbakterien helicobacter pylori.
– Filmen om Barry J. Marshall förändrade livet för miljontals människor och bidrog till att han fick Nobelpriset. Jag gjorde nog mer nytta med den än vad jag skulle ha kunnat göra de kommande 60 åren inom medicin.
Nu spänner Michael Mosley bågen igen, och tar sikte på diabetes – den snabbast växande kroniska sjukdomen i världen.
– Sverige ligger på andra plats i världen för typ 1-diabetes, närmast efter Finland, och typ 2-diabetes har ökat med 17 procent de senaste sex åren, berättar han.
För fyra år sedan fick han själv diagnosen diabetes typ 2, en ärftlig livsstilssjukdom som ledde till hans fars död. Det fick honom att utforska olika fastedieter i dokumentären »Eat, Fast and Live Longer«, som 2013 följdes upp med boken »5:2-dieten: friskare, smalare, längre liv med halvfasta«. Dieten blev den populäraste i hela landet det året och enligt förlaget Bonnier Fakta en av de största försäljningssuccéerna inom hälsa i modern tid.
Mosleys nya bok grundas på professor Roy Taylors forskning. Enligt Taylor kan en lågkaloridiet bromsa och till och med backa förloppet av typ 2-diabetes, det som medicin inte lyckats med.
– Roy Taylor är som Barry J. Marshall. Ett radikalt alternativ som verkligen fungerar, »it bloody works«. Jag hoppas Taylor får Nobelpriset.
Försökskaninen Michael Mosley är som vanligt sitt eget levande bevis. Sedan 2012 är han tio kilo lättare och diabetessymtomen har försvunnit.
Michael Mosley växte upp i Indien och flyttade som trettonåring till Storbritannien. Före studierna vid universitetet i Oxford tog han ett sabbatsår och återvände till Calcutta.
– Jag besökte bland annat kristna retreats, men fann inte Gud. I dag är jag agnostiker och letar inte längre lika aktivt. Men jag har nyligen nått insikten om hur mycket visdom det finns att hämta i de stora religionerna, där fastan är en del och meditation och mindfulness en annan.
I Oxford tog han examen i filosofi, politik och ekonomi tillsammans med bland andra Benazir Bhutto, Pakistans första kvinnliga premiärminister, och komiken och skådespelaren Rowan Atkinson. Han hade svårt att besluta sig för vad han ville bli och började med att gå i sin fars fotspår i finansbranschen i City i London. Men nyfikenheten växte på vad som får människans biologiska klocka att ticka. Det drev honom så småningom att söka till läkarlinjen.
– Första dagen med omkring hundra personer i en sal sa professorn att fyra av er kommer att gifta er, och så träffades jag och min hustru Clare. Det andra paret bor i Australien och är våra bästa vänner.
Michael Mosley och hustrun Clare har fyra barn och bor i Buckinghamshire i England. En slagkraftig duo. Hon som läkare, nära patienterna, och han som vetenskapsjournalist, nära idéerna. De driver på för bättre folkhälsa. Samtidigt håller doktor Clare Bailey familjen flytande på hemmaplan. Gömmer choklad för makens dåliga karaktärs skull, granskar bokmanus och godkänner has experiment för BBC-programmen.
– Jag är mer intresserad av idéer än av människor. Och som alla andra ville jag förändra världen.
Som journalist publicerar han vetenskaplig forskning från renommerade forskare, i en form som alla kan förstå, och utmanar det medicinska etablissemanget som han anser inte håller jämna steg med vetenskap och forskning när de inte tar hänsyn till kost och näring i läroplanen.
– När jag gick till läkare föreslog hon självfallet att jag skulle börja medicinera. Problemet är att medicin skrivs ut, utan bevis för att den har en positiv effekt på lång sikt, säger han.
Michael Mosley bryter upp från intervjun för ett möte på utrikesdepartementet. Därifrån ska han vidare till SVT.
Nu spelar han in nya avsnitt av programmet »Medicin med Mosley« som handlar om årstidsbunden depression. Han berättar att mellan 5 och 15 procent av svenskarna lider av den sortens depression, och för programmet har han låtit flyga svenska och norska forskare till England för att studera fenomenet. Avsnitten kommer att visas på SVT någon gång i vår.
Oberörd av sitt pressade tidsschema slänger han en röd ryggsäck över axeln.
– Bra samtal. Som du märker blir jag entusiastisk. Men det är väl därför vi ger oss in i journalistiken? Vi vill göra skillnad.