När det nya året rullar in
Bild: Angelica Zander
Vad hade Winston Churchill, Sigmund Freud och en ond fet tecknad direktör gemensamt? Förutom att alla tre var framgångsrika män, syntes de sällan utan en cigarr i mungipan.
Fortfarande röks merparten av cigarrerna av män – däremot inte nödvändigtvis framgångsrika sådana. I dag puffas det mest vid festliga tillfällen som på födelsedagar, midsommar, påsk, jul och – förstås – på nyårsafton.
Per Kastensson är vd och ägare av Göteborgsföretaget Brobergs som sysslat med tobak i sisådär hundrafyrtio år.
Han minns mycket väl dagarna innan nyår för tolv år sedan. Utanför Brobergs butik på Stureplan i Stockholm hade personalen aldrig sett på maken till folk-anströmmning. För att kunderna inte skulle trampa ner varandra, fick personalen låna köstolpar sammanbundna med rep från närmsta nattklubb.
Efter millennieskiftet mattades hysterin av något men fortfarande säljs det fler cigarrer i mellandagarna än på övriga dagar.
I år är det den kraftfulla och tjocka cigarren som gäller. Den ovane cigarrökaren bör dock akta sig. En stor cigarr kan ta en och en halv timme att röka upp, vilket kan göra novisen illamående. Att släcka cigarren och spara den till ett senare tillfälle är inte att rekommendera, eftersom den tenderar att smaka sämre då.
– Bättre då att välja en kort och tjock varant. Eller inte röka upp hela, säger Per Kastensson.
Lika viktigt som att välja rätt cigarr är att välja rätt tillbehör. Då cigarren till skillnad från piptobaken inte har någon naturlig sötma, är det passande att dricka just något sött till. Konjak, rom eller varför inte kaffe med en sockerbit.
Det krävs också redskap. En bra cigarrsnoppare, gärna med två blad som möter varandra, den så kallade giljotinmodellen.
– Visst kan man bita av spetsen men få har så skarpt bett att man då inte får tobaksflagor i munnen när man röker, säger Per Kastensson.
Vill man förvara cigarrer hemma bör man införskaffa en humidor, ett skrin som håller luftfuktigheten runt 72 procent. Då håller de i princip hur länge som helst.
Sist men inte minst ska man välja cigarr med omsorg.
Men som dryckesexperterna brukar påpeka. Blås inte av din bästa champagne ute i kylan vid tolvslaget. Det gäller även cigarrerna. Ska man njuta av det bästa bör man göra det i lugn och ro.
Fakta | Så röks en cigarr bäst
1. Tänd rätt. Använd en lukt- och smakfri låga när du ska tända din cigarr, exempelvis gaständare eller cederstickor.
2. Rulla röken. Dra inte halsbloss. Fyll endast munnen med rök, rulla den runt i gommen och blås sakta ut den igen.
3. Sluta i tid. Ungefär två tredjedelar av cigarren ska rökas innan den fimpas. I sista tredjedelen kan smaken förändras.