När lammen tystnar

Text:

Bild: Colourbox

Lamm till påsk är kanske lika självklart som skinkan på julbordet. Men för den som är redo att rucka på invanda traditioner kan get vara ett litet och inte alltför galet steg att ta.

För 100 år sedan fanns det runt 50 000 lantrasgetter i Sverige. I dag är det bara 3 000 kvar, enligt Jordbruksverket, och dessa används framför allt i tillverkningen av olika former av ost och mjölk. Suget efter själva köttet har växt så sakta. Getivrare framhåller hur magert köttet är, de låga kolesterolhalterna och hur rikt det är på protein och järn.

Men vilka är då beredda att byta ut, säg, lammet mot geten?

Tyskarna har studerat saken, rapporterar Sveriges lantbruksuniversitet. Där, liksom här, gillas ekologiska mejerivaror av getost och getyoghurt medan köttet inte varit någon direkt storsäljare. Möjligheterna borde alltså finnas. Den tyska studien kom fram till tre potentiella grupper som kan lockas: äventyrliga gourmeter (yngre som vill experimentera), njutningslystna köttätare (ofta män och med höga krav på köttets kvalitet) och ekologiska esteter (allmänt medvetna konsumenter, dock för lite köttätare för att vara riktigt intressanta som kundgrupp).

I brittiska The Guardian utsågs getkött just till det hetaste i matväg för 2015. Kändiskockar och finkrogar har visat vägen och nu väntas de större matkedjorna haka på trenden.

James Whetlor, som föder upp getter, säger till tidningen att det är etiskt rätt att ta till vara på köttet. I dag kasseras getter av hankön redan vid födseln medan gethonorna sparas för mjölk och ost. Whetlor har rest land och rike runt för att övertala getbönder att låta honom föda upp deras gethannar. Han har också lobbat för köttet till restauranger och tagit fram färdigrätter av get som ska säljas av matkedjorna. En av de större onlineaffärerna har han redan övertygat och ska snart börja sälja köttet.

Här i Sverige är det inte heller helt lätt att få tag på getkött. I de flest fall är man hänvisad till gårdsförsäljning eller en specialiserad köttaffär.

Fakta | Tänk på detta när du lagar get

1 Funkar nog bäst som färs.

2 Envisas man ändå med att steka det – koka först och ugnsstek sen för stekyta.

3 Marinera före grillning, så hinner det bli mört.