Paleodiet i nya moderna kläder

Text:

Bild: Jessica Gow/TT

Mat som din kropp förstår, är slagordet bland människor som förespråkar paleodieten. Den bärande idén är att de människor som levde under stenåldern (vars första del heter paleolitikum), inte drabbades av de sjukdomar som dagens människor får av sin livsstil. Hälsa således, och, naturligtvis, viktnedgång.

För att äta som jägarna och samlarna åt på äldre stenåldern måste man undvika mjölk, mejeriprodukter, socker, spannmål och baljväxter, samt allt som är raffinerat, processat eller genmodifierat. Kvar finns nötter, frön, frukt, kött, fisk, ägg och grönsaker. Lägg därtill kravet att allt ska vara biodynamiskt odlat och lokalproducerat.

Inte lätt att starta restaurang på således. Ändå är det precis vad några av New Yorks hippa restaurangkedjor har gjort. Hu Kitchen har lyckats med bragden att kombinera en stenhård, närmast religiös, stenåldersdiet med fina recensioner i krogguiderna. Hittills finns den på två platser i New York. Dig Inn är inte lika rigorös, med sitt fokus på närodlat och ekologiskt, men har ett gott och medvetet utbud även för familjen Hedenhös.

Hamburgerrestaurangen Bare Burger kör samma koncept, med tydliga menyer för den som vill sätta ihop en paleoburgare, med exempelvis salladswrap i stället för bröd.

I Sverige däremot är restaurangen Primaten i Uppsala fortfarande relativt ensam om att planera för en paleo
meny, men paleotanken är inte längre bärande i köket. Både mejeriprodukter och baljväxter används i mycket av maten. De ursprungliga paleoträffarna för människor som är intresserade av »kost och hälsa ur ett evolutionärt perspektiv« har flyttats ut på nätet och blivit mer av intresseforum för främst människor som vill äta gluten- och laktosfritt.

Paleo har drygt ett decennium på nacken som paketerad diet, men blommade upp först för några år sedan i Sverige. I bloggar, som Under vårt tak – paleo så gott och så enkelt, som bland annat arrangerar paleoutmaningar på bestämda datum, som 30 dagar långa introduktionskurser till dieten. Och i flera böcker, bland annat av paleogurun Annika Sjöö, som efter två böcker om dieten, »Paleo 30 dagar« och »Annikas paleokök« blev höstens nya programledare för TV3:s program »Du är vad du äter«. Annika Sjöö tror dock att namnet paleo, och med kopplingen till stenåldern, är på väg att försvinna.

– Men allt som det står för är på uppgång! Trenden glutenfritt, sockerfritt och mejerifritt är det fler och fler som intresserar sig för. Egentligen är paleo ingen diet utan snarare en livsstil som handlar om ren och naturlig mat. Men det vet inte alla, säger hon.

en längre undersökning från Umeå universitet 2014 verkar entusiasterna få rätt om dietens goda effekt för den som vill gå ner i vikt eller minska sin fettmassa. I flera år har folk som är för eller emot paleodieten bråkat om huruvida den är hälsofarlig eller tvärtom undergörande. I skottgluggen finns bland annat det (alltför) låga kolhydratintaget, och den höga konsumtionen av mättade animaliska fetter i en Hedenhösdiet där kött och bone broth, alltså köttbuljong, är nyckelord.