Skogstokig

Text:

Bild: Elin Björklund

Finns det någon träningsform som kombinerar tre av de senaste årens mest intensiva strömningar – löpning, intresset för teknikprylar och vurmen för natur?

Jo. Orientering.

När den vanliga träningslöprundan känns enformig. När det ena långloppet efter det andra är avverkat. När frekvens- och pulsmätarens resultat inte berör en längre. När balkongodlingens tomatplanta vissnar.

Då kan tiden vara inne att förse sig med karta och kompass och ge sig ut i skogen.  Även om risken för trängsel på stigarna inte är överhängande, har fler och fler börjat orientera de senaste åren. Dessutom ökar antalet tävlingar, liksom de som tävlar.

Susanne Söderholm är förbundschef på Svenska orienteringsförbundet och ungdomsledare i Strängnäs-Malmby Orienteringslöpare. Hon hittar flera förklaringar till att sporten vuxit, både på motions- och elitnivå.

– Det handlar om mer än bara löpträning, det är som ett äventyr att få ge sig ut i en okänd skog och se om man klarar av att ta sig runt banan alldeles själv.

Men även om det är en sport där en oftast är ensam under själva utövandet tror Susanne Söderholm att det sociala är ett annat skäl till att fler orienterar, »vi tränar och tävlar tillsammans från 6 till 95 år«. Bredden har också gjort att eliten fått fler framgångar. Svenskarna tog sex medaljer i årets VM och Sverige var bästa nation i junior-VM.

Finansminister Anders Borg gillar också orientering även om det är ett tag sedan han var aktiv. 2010 gjorde han dock ett inhopp i O-ringen. För Svenska orienteringsförbundets tidning, Skogssport, förklarade han i våras vad han har haft för nytta av sporten i dag, i sitt jobb:

– Det gäller att ha uthållighet och struktur i det man gör. Det är en egenskap som passar in både i orientering och på den här positionen.

 

Fakta Tre alternativ till klassisk orientering

 

För den stakande. I stället för att springa tar en sig fram via skidor.

För den rullande. Cyklandes på mountainbike på skogsstigar letas kontroller.

För den skärpte. I precisionsorientering tävlar alla på samma villkor och ska vid varje kontroll välja vilken av de fem alternativa skärmarna som sitter rätt.