Skreien från vildhavet

Text:

Nu är skreien överallt; från restaurangmenyer och fiskdiskar till den nyligen avgjorda tävlingen Årets Kock, där den var en av huvudråvarorna. När marknadsföringsorganet Norges sjømatråd genomförde konsumentundersökningar i januari 2013 var det bara sju procent av de tillfrågade svenskarna som visste vad skrei var för något. I januari i år hade den siffran stigit till 24 procent.

För de 76 procent som ännu svävar i ovisshet lyder berättelsen så här: Skrei, Gadus morhua på latin, är en norsk torsksort som varje år mellan januari och april vandrar från Barents hav ner till Nordnorge för att leka. Den långa vandringen ska ge fisken dess fasta, vita kött. När den nått sitt mål kallas den för skrei, som betyder »skrida« på norska.

I realiteten är det ingen jättestor skillnad mellan skrei och annan torsk av god kvalitet. Men att tillgången på skrei är begränsad till fyra månader per år bidrar till att göra den mer åtråvärd hos konsumenterna.

– Det här är tredje säsongen som vi berättar om skrei. Det handlar om att slå fast skillnaden mellan en torsk, en torsk och en torsk, säger Line Kjelstrup, Sverigechef för Norges sjømatråd, som började marknadsföra skrei vintern 2012.

Arbetet har varit framgångsrikt. Skrei har sedan länge funnits i svenska fiskdiskar, men då under namnet torsk. I dag använder butikerna ordet skrei, för att särskilja den norska fisksorten från dess nära släktingar. Fiskhandlare bekräftar att efterfrågan ökat kraftigt. Nu vill trendkänsliga svenskar inte längre ha vanlig torsk till middag. Fiskhandlaren Jesper Nyström på Öckerö Fisk i Feskekôrka i Göteborg, håller visserligen med om skreiens förtjänster, men vill lyfta fram en annan torsksort, som han tycker kommit i skymundan.

– Jag tycker att riktigt fin västerhavstorsk är svårslagen. Den är fiskad enligt lagstadgade kvoter längs västkusten och är därför färskare än skrei-torsken som har transporterats med lastbil ända från Nordnorge.

 

Fakta | Tre sätt att äta skrei

Traditionsenligt. I Norge äts skrei traditionsenligt med rom och lever. Mat-rätten kallas »Mølje« och intas på alla hjärtans dag.

Krångligt. Filip Fastén vann Årets Kock 2014 med följande rätt: Skreirygg med brandade på varmrökt sik och saltbakad rotselleri, pilgrimsmusslor bakade i sitt eget skal, rökt romsäcksemulsion med soja och brynt smör, bränd stuvad grönkål, syrade endiver och krispigt bröd med grönt te.

Enkelt. Ibland är det enkla det bästa. Skrei eller annan torsk behöver egentligen inte mer än skirat smör, kapris och hackad bladpersilja för att komma till sin rätt.