Skyskrapan som blev en kolonilott
Bild: Marcus Hansson
I skuggan av skyskraporna mitt i downtown Detroit står svenskättlingen Gwen Meyer och beskär broccoli. Hon är chef för Lafayette Greens, en litet urbant jordbruk som på alla sidor är omgivet av hus och vägar. Där Gwen Meyer nu tar hand om broccoli, ruccola och mangold stod för bara två år sedan Lafayette Building, en 14 våningar hög skyskrapa byggd på 20-talet och ett välkänt landmärke i centrala Detroit. Men byggnaden, precis som stora delar av innerstaden, var mycket nedgången. Det växte till och med träd på taket. På rivningstomten ligger i dag Detroits mest centralt belägna urbana jordbruk.
– Det här är som en park som samtidigt som den är vacker också producerar mat, säger Gwen Meyer.
De senaste åren har trenden med urbana jordbruk exploderat i Detroit och många andra före detta industristäder i USA. Det finns gott om central mark efter att industrier lagt ner och folk lämnat hus vind för våg på flykt undan arbetslösheten. Så nu förvandlas prima tomtmark till åkrar. Bara i Detroit finns minst 40 000 övergivna eller obebyggda tomter.
– Detroit har goda chanser att bli ett slutet matsystem där allt vi förbrukar odlas här i stan, säger Gwen Meyer.
Dit är det dock en lång väg kvar. Visserligen finns i dag minst 1 000 urbana jordbruk av varierande storlek i Detroit, men det handlar mest om ideellt arbete. Bara ett fåtal urbana jordbruk är vinstdrivande och hittills har lagstiftning som förbjuder försäljning av jordbruksprodukter odlade inom stadsplanerat område bromsat utvecklingen. De reglerna är nu på väg att göras om och på stadsbyggnadskontoret i en stad där arbetslösheten ligger över 30 procent är man positiv till urbana jordbruk:
– Urbana jordbruk har definitivt en framtid här, säger Marja Winters, vice direktör på stadsbyggnadskontoret i Detroit.
Förutom arbetsplatser och hälsosam mat är tesen att urbana jordbruk också har en brottsförebyggande effekt. Enligt en studie från universitetet i Pennsylvania så minskade allvarliga vapenbrott i staden Philadelphia markant i områden där övergivna tomter förvandlats till välskötta parkytor.
– Lafayette Greens har blivit en trygg plats där folk vågar mötas, oavsett om du är hemlös eller jobbar för något av företagen här i downtown, säger Gwen Meyer.
Ändå är det lätt att dra paralleller till Roms fall när man ser Gwen stå böjd över några stackars kronärtskockor där det tidigare reste sig ett ståtligt kontorshus.
Är det inte deprimerande att riva ett 14 våningar högt hus i centrum av en stad för att i stället börja odla grönsaker?
– Visst, det är jättetråkigt att Lafayette Building är borta. Detroit är en av USA:s äldsta städer och när vi river betydelsefull arkitektur så är det hårt. Å andra sidan hade vi inget val. Byggnaden höll på att rasa ihop. I stället för en parkingsplats så har vi nu ett urbant jordbruk som kan inspirera andra. Det är det positiva budskapet, säger Gwen Meyer.