Snoozzzzzzzzzzzzzza
Bild: Mareike Timm
Den senaste lösningen för den evigt livspusslande storstadsbon är att uträtta dagens bestyr före jobbet. Vänner av klassiska bilar kan numera träffas och beundra varandras välkromade grillar klockan sex på morgonen. Fältbiologerna anordnar fågelskådning arla veckomorgnar. Men mest märks det på träningsanläggningar. Den hågade kan spela korpfotboll i svinottan. Stockholms korpförbund har startat en serie för »morgonpigga tjejer och killar«. Halv sju är avspark. Vid samma tidpunkt öppnar numera också de flesta gymkedjorna.
Kanske är det bara ännu ett uttryck för den lutherska självspäkningen. Eller så är det en effekt av vissa Hollywood-stjärnors omvittnat verkningsfulla träningsmetoder. Skådespelaren Mark Wahlberg brukar inleda dagen med en basketmatch vid fem-tiden på morgonen. Inför sin senaste roll gick han dagligen upp halv fem för att bege sig till gymmet. Filip och Fredrik kallar i sin podcast fenomenet för »AM-liv«.
Men samtidigt som den individuella tillfredsställelsen firar nattliga triumfer på gymmen märks tendenser i motsatt riktning. 2006 startades B-samfundet i Danmark. Medlemmarna, »B-människor«, har en förskjuten dygnsrytm. De lobbar för att inrätta en parallell tidsordning till den rådande. I idealsamhället ska dessa sjusovare utan skam släntra in på jobbet vid elvasnåret.
Samhället går uppenbarligen mot en dygnsrytmspluralism. Tipset är att varje anställd i framtiden har lika lagstadgad rätt att följa sin personliga dygnsrytm som man i dag har rätt till friskvårdsbidrag (som allt fler utnyttjar vid allt okristligare tider). Värt att notera är dock att de två folkrörelserna förenas i sitt resonemang: i effektiviseringens namn hävdar B-samfundet att bilköerna skulle minska och att de morgontröttas produktivitet skulle öka. Alltså: oavsett om man väljer att gå till sängs tidigare eller senare – inget skäl är bättre än just effektiviteten.
Fakta | Generna styr sömnen
A-människor har ett inre dygn på ungefär 24 timmar medan B-människors dygn är ungefär 24,5 timmar. A-människor vaknar och blir sömniga tidigt på dygnet. B-människor förskjuter gärna dygnet.
Enligt forskning beräknas 15–25 procent av befolkningen vara B-människor och 10–15 procent A-människor. Resten är lätt A, lätt B eller mittemellan. Men det finns inga vetenskapligt fastslagna siffror.
Källa: Torbjörn Åkerstedt, stress- och sömnforskare på Stockholms universitet och Karolinska Institutet.