Största marknaden för förfalskade varor i Italien är maten
Två av tre italienska matvaror som säljs utomlands är förfalskade. Handeln med felmärkt, omgjord mat omsätter mer än alla andra falska märkesvaror tillsammans.
Allt ser så läckert och lockande ut. En tallrik med mozzarellaost, ett stort fat med charkuterier, en god olivolja därtill och till pastan en färsk, fin parmesanost att strö på.
Men det är inte alls säkert att du har fått hem det du tror när du handlade dina italienska delikatesser. Snarare tvärtom. Två av tre italienska matvaror som säljs utomlands är förfalskade. Handeln med felmärkt, omgjord mat omsätter mer än alla andra falska märkesvaror tillsammans. Glöm fejkade Gucci-väskor, Louis Vuitton-skärp, Lacoste-skor och Rolex-klockor som du kan köpa på marknader, längs gatorna och av strändernas försäljare sommartid. Den i särklass största marknaden för förfalskade varor i Italien är maten. Handeln med illegala livsmedel och drycker värderas till över 120 miljarder euro. Det motsvarar hela 1 300 000 000 kronor, enligt Coldiretti, som är landets största organisation för livsmedelsproducenter och lantbrukare.
– Exporten är den hårdast drabbade sektorn. Om vi kunde stoppa matpiraterna skulle det innebära runt 300 000 extra arbetstillfällen för hederliga producenter. De ekonomiska skadorna är alltså enorma och summorna fullkomligt svindlande, sa Coldirettis ordförande Etttore Prandini nyligen när han mötte oss i media på en stor matmässa.
Matfusket är utbrett i hela världen och inte minst i Europa. Eftersom det italienska köket är så känt och älskat är dess produkter dock mest utsatta.
En Made in Italy-etikett på vinägerflaskan är tyvärr inte alls en garanti för att det verkligen är så.
– Den falska handeln förstör för vårt varumärke när mat och dryck av låg kvalitet säljs under italiensk flagg, sa jordbruksminister Francesco Lollobrigida när han i parlamentet talade om det enorma och ständigt växande problemet med förfalskade livsmedel.
Ostarna som mozzarellaost, parmesanost, gorgonzola och ricotta finns bland de mest förfalskade varorna. Där hittas också prosciutto och salami liksom olivolja och viner och likörer. Även pasta, konserver och såser, liksom honung och vinäger är ofta falskmärkta.
På den stora matmässan Summer Fancy Food Show i New York i juni i fjol fanns för första gången en hel egen monter med skylten False Made in Italy där utställarna visade en rad varor som är bästsäljare på den stora amerikanska marknaden. Hela 90 procent av alla ostar som säljs som Italien-tillverkade i USA är i själva verket gjorda på ställen som Kalifornien, Wisconsin och New York. Under år 2022 såldes 2,7 miljarder kilo ostar under italiensk (falsk) flagg i USA.
Italian sounding
Men de länder som är de största producenterna av falsk italiensk mat är Tyskland och Kina. Många av företagen använder sig av strategin italian sounding där man väljer namn som låter italienska och mycket lika de riktiga varumärkena. Ett bedrägeri som är svårt att komma åt. Ett exempel? Tja, vad sägs om Grana Parrano, en ost som ska föra tankarna till den varumärkesskyddade osten Grana Padano.
Eftersom konsumenterna luras att tro att de köper äkta produkter betalar de ofta överpriser för varor av bristande kvalitet. Värre är ändå risken att bli sjuk, både akut och på lång sikt. I Italien är ett av de viktigaste uppdragen för special-polisen NAS, som sorterar under hälsovårdsmyndigheten, att stoppa de kriminella matförfalskarna.
– Folk kan bli riktigt sjuka. I bästa fall blir konsumenterna bara lurade på pengar. I värsta fall är det hälsofarliga varor. Det är den främsta skillnaden mot att råka köpa ett förfalskat armbandsur, säger Salvatore Pignatelli.
Han är en av de högsta cheferna inom NAS och på högkvarteret i Milano visar han Fokus utsända olika produkter från beslag. I stora behållare finns vad som såldes som jungfruolivolja.
– Men den här oljan har aldrig varit i närheten av några oliver! Den innehåller solrosfrön, betakaroten, olika färgämnen och klorofyll, berättar Salvatore Pignatelli.
I ett tillslag i december i fjol, hos ett företag i Striano, utanför Neapel, beslagtog italiensk finanspolis över 8000 liter förfalskad olivolja men också så kallad champagne och prosecco och över 100 000 falska etiketter. Limoncello utspädd med alkogel har också beslagtagits på flera ställen.
I ett annat tillslag, i norditalienska Piemonte, fann polisen 54 000 flaskor med förfalskade viner, bland annat Valpolicella, till ett värde av över en miljon euro. Ett av en ändlös rad exempel. NAS finns i hela Italien och gjorde det senaste året 125 000 kontroller och tillslag. Mer än 16 000 ton med matvaror beslagtogs.
– Dessutom stängde vi 1600 ställen samt 650 websajter som sålde falska varor, sa Italiens hälsominister Orazio Schillaci, när han deltog i NAS 60-årsfirande i Rom.
I alla branscher i Italien där stora pengar finns så finns också den organiserade brottsligheten. Maffian är i högsta grad inblandad i den falska mathandeln. Sen 2016 kartlägger lantbrukarförbundet Coldiretti misstänkt maffiainblandning i landets jordbruk och publicerar årligen rapporten Agromafie, Jordbruksmaffian. Trots ett stort mörkertal visar rapporten för 2022 att maffians omsättning inom sektorn ökade med 12,5 procent under året till minst 24,5 miljarder euro. Detta bara inom lantbruket.
Hälsominister Orazio Schillaci lovar att skjuta till ännu mer resurser i kampen mot matfusket:
– Vi har så många personer i vårt land som varje dag producerar mat av högsta kvalitet med kärlek och stolthet. Och människor från hela världen som vill äta vår mat. Förfalskarna förstör för alla och ska stoppas.
***
Läs även: Därför är skitglassen dödsdömd