Sushi till snapsen

Text:

Bild: sara holmgren

Det finns en klassisk busringnings-sketch från 1973 med göteborgskomikern Kalle Sändare. Han ringer en kinesisk restaurang för att boka ett julbord. Språkförbistring och det omöjliga i tanken att äta något så svenskt som julbord på en kinakrog var själva skämtet.

Humor är ju precis som prinskorvar en färskvara, och att lyssna på sketchen i dag lockar knappast fram några skratt. I dag är tanken om ett kinesiskt julbord allt annat än absurd.

Kanske har svenskarna, om inte tröttnat på den klassiska julmaten i alla fall lärt sig att mer än fyra jultallrikar med liknande innehåll under två veckor kan bli lite väl mycket av det goda. De alternativa julborden poppar upp som ljusugnsbröd i dopparegrytan. Och de blir allt populärare. Enligt julbordsförmedlingsbolaget Julbordsmäklarna har de alternativa borden ökat lavinartat.

Reklammannen Lars Pansáre tar åt sig äran.

– Du pratar med mannen som dragit i gång alternativa julbord i Sverige, säger han.

För tio år sedan började han att marknadsföra andra bord än de klassiskt svenska. Responsen var inte positiv, alla gillade inte konkurrensen. Men i dag är det alltså fullt möjligt att äta annat än skinka, grisfötter och lutfisk under julbords-kategorin. Många vegetarianer är nog tacksamma över den utvecklingen.

– Populärast är skaldjursbufféer, vegetariska, medelhavsorienterade och de asiatiska varianterna som är lite mer »fine dining«. Egentligen handlar det bara om en om­paketering, men i och med att allt fler fler går på flera julbord så finns det utrymme för de här alternativen, säger Lars Pansáre, projektledare för Bokajulbord.nu.

I trendkänsliga Malmö hittar du exempelvis ett »crossover«-julbord med veganalternativ på restaurangen Volym vid Möllevångstorget i Malmö. Den som vill ha en upplevelse utöver maten går till den libanesiska restaurangen Sahara Dining & Bar i Stockholm.

Tillsammans med julbordet som här består av en mezebuffé får matgästen även njuta av magdans. Det är dock oklart om dansarna har några tomteluvor på sig.