Sverige – ett soppmässigt u-land
»Nu är du sådär rysk igen«, skrattar min make nervöst när jag tärnar resterna efter kvällens matjesmiddag och blandar dem med kefir till morgondagens lunch. Och nog har han rätt: mormorsmor Claudia, bördig från Sibirien, åt, till ölänningarnas stora munterhet, sin sill i filmjölk. Skratta bäst ni vill, barbarer! Tärnad färskpotatis, ett par mosade ägghalvor, hackad rödlök, rikligt med dill och några bitar överbliven matjes med spad blir en förunderligt trevlig soppa när den blandas med lite svalkande mjölkprodukter.
Jag har resten av världen på min sida vad gäller kalla soppor. Polsk chlodnik, spansk gazpacho, fransk vichysoisse, koreansk naengmyeon, armenisk spas ... De flesta kulturer med rimligt klimat har uppfunnit detta hjul om och om igen. Att Sverige – förutom nypon- och blåbärssoppa, som ju knappast räknas – helt saknar kalla soppor torde ha mer att göra med att vi är ett soppmässigt u-land än det kalla klimatet – våra östliga grannar Ryssland och Litauen har okrosjka respektive saltibarsciai på sommarmenyn.
Den svenska skepsisen mot soppor får nog sökas i bondesamhällets tämligen enformiga armod. Sluring, bondbönsvälling, ölsupa, äggmjölk – inget av detta kan locka ens de mest avancerade av innerstadsfoodies till att återupptäcka det svenska matarvet. Men kanske borde miljöpartister kunna lockas av forna tiders bänkvälling, resurssnålt och mjölksyrat som det är? Måltidens matrester får allteftersom gå ned i en ho, där det sedan jäser till sig under veckan. Allting kokas slutligen till en spännande soppa inför lördagskvällens avslappnade samkväm. Avnjutes förslagsvis med en hembryggd överhumlad öl.
Även skolbespisningen kan ha dragit sitt strå till sopphatarstacken: få i min generation kan ha glömt intressanta hopkok som «mexikanasoppa» med sin sorgsna frysmajs simmande i ett blandfärsoljigt buljonghav, eller «gulaschsoppa» som var exakt samma anrättning plus paprikapulver.
Låt oss inte sjunka djupare ned i depressionen. Snart är sommaren här och mellan ösregnen och myggattackerna kan det hända att det kommer någon sorts löpsedelalstrande värme som passar perfekt för en svalkande soppa.
Min senaste förälskelse är den persiska soppan abdoog khiar. Tyvärr håller den på att göra mig omöjlig i grannskapet eftersom den ska innehålla rosenblad. De enda sådana jag har lokaliserat finns i vårt stamhaks trädgård, och då är ju lätt hänt att man champagnerusig och glad råkar rycka åt sig en näve eller två från närmaste buske och knökar ned fångsten i handväskan. Den melankoliske servitören har därför diskret börjat punktbevaka mig. Min smala lycka är att turistsäsongen har kommit igång ordentligt – backpackerfolket och dreadlocksturisterna kräver alltmer av hans uppmärksamhet.
Förutom rosenblad behövs också gröna russin, finhackad valnöt, tärnad gurka och en god naturell yoghurt. Detta blandas med generösa mängder finhackade örter: kyndel, dill, mynta och gräslök. Man saltar och pepprar och ställer allt i kylen tills det är iskallt. Så spär man med vatten och garnerar med några droppar olivolja och lite sumac (det roströda, syrliga pulver som köps i de flesta butiker med mellanösternprofil).
För komplicerat? Ta en flaska tomatjuice. Riv ned några skivor torrt vitt bröd och glöm bort allt i kylen en stund. Stänk i sherryvinäger och pressa i ett par vitlöksklyftor. Mixa allt med en rejäl dos olivolja och smaka av med salt och peppar. Garnera med hackade hårdkokta ägg och lite serranoskinka och du har gjort en spansk salmorejo.
Ta det kallt i sommar.
Margits svala tips
Iste – låt några matskedar valfritt te kallbrygga i kylen över natten i en liter kallt vatten. Sila, söta med honung och rör i finhackad mynta och grovtärnad persika. Tillsätt bourbon om du vill bli full.
Istället för uppblött bröd fungerar malda nötter utmärkt för att ge gazpacho och andra kalla soppor stomme och stadga. Tillsätt sherry om du vill bli full.
Ingen glassmaskin? Gör parfait. Varva vaniljsås, rabarberkompott och krossade digestivekex i en form. Frys in över natten och låt tina 30 minuter före servering. Tillsätt rom om du vill bli full.