Synas utan att se

Text:

Bild: Moa Karlberg

Under loppet av någon timme uppgraderar jag mitt kundkort hos ett av de stora bensinbolagen, går med i en skobutikkedjas kundklubb och knyter tätare band med min livsmedelshandlare genom att öppna konto i dennes bank.

Marknadsavdelningarna på de företag jag lovar min trohet lever högt på att granska mina inköp. Jag inbillar mig att de kittlas av att lägga det där pusslet; att blicka in i de mest nedsläckta hörnen av min vardag och med växande säkerhet veta att jag inte kommer att tacka nej till det de erbjuder nästa gång.

Bilderna här intill kittlar på samma sätt.

De porträtterade människorna visste inte om att de blev fotograferade. De kastade ett snabbt öga mot ett skyltfönster med spegelglas och mötte sin egen blick. Där innanför satt fotografen Moa Karlberg med sin kamera och fångade ansiktsuttryck som aldrig annars syns på bild.
Avväpnade skärvor från en annan del av samma vardag som oavbrutet pumpas in i butikskedjornas kunddatabaser.

Moa Karlberg ville åt människors »spegelblick« och var tvungen att sätta sig över känslan av att begå ett slags övergrepp; det hon vill ha av de förbipasserade skulle hon aldrig få om de varit medvetna om att hon satt där.

– Som dokumentärfotograf strävar man efter att ta så naturliga bilder som möjligt, men det går aldrig att få sådana här bilder ens om man har följt en person länge, säger hon.

Hon beskriver sitt tilltag som att hon har bestulit människorna, att hon kan ha passerat gränsen för deras integritet.

Just där, mellan enskilda individer, går i dag frontlinjen i striden om den personliga integriteten. Storebrorssamhället, där stora staten utgör hotet, har ersatts av ett Lillebrorssamhälle där det är vi medborgare som kränker varandra.

Detta åtminstone enligt Storebror själv, i skepnad av den statliga Integritetsskyddskommittén som för två år sedan lämnade sitt betänkande till regeringen.

Det finns en stor ironi i kommitténs påstående: samtidigt som ledamöterna arbetade – 2004–2008 – förberedde samhället nya lagar som ger möjlighet till signalspaning i kablar (FRA-lagen), privat copyright-spaning understödd av domstol (Ipred) samt en ännu hårdare kontroll av upphovsrätt (den veckoaktuella, helt icke-transparanta Acta-överenskommelsen).

Medan man utgav sig för att måna om oss enskilda medborgare, skaffade sig alltså samhället nya redskap för att göra intrång i vår integritet.

I ljuset av det är det ironiskt att det enda konkreta lagförslag som den statliga kommittén presterade går ut på att göra det straffbart för personer att smygfotografera andra personer i icke-offentliga miljöer.

Inte nog med att folk piratladdar film och musik på nätet, de lägger ut oönskade bilder på grannar och klasskamrater också.

Storebror pekar följaktligen dubbelt anklagande på Lillebror:

Du ägnar dig åt skumrask på nätet och därför får du din egen integritet beskuren.

Och:

Du kränker din nästas integritet och ska straffas för det.

Men även om lagförslaget går igenom kommer det att fortsätta vara tillåtet att i smyg ta bilder på människor som promenerar på en trottoar eftersom trottoaren är en offentlig plats. Däremot finns det farhågor om att lagstiftningen skulle sprida en missuppfattning hos allmänheten om ett fotoförbud, vilket inte minst skulle försvåra fotojournalisters arbete.

Lillebror kan ju som bekant vara lite petig när det kommer till integriteten. För inte så länge sedan var det bloggbävningar och Twitter-skred – FRA, Ipred och Acta har som bekant inte passerat okommenterat och utan protester. Men när »Ekot« häromveckan undersökte vad som ligger svenska folket varmast om hjärtat i valrörelsen, var det bara en procent av de svarande som framhöll integritetsfrågor.

Så trots att han då och då framkallar kalla kårar hos oss, lär Storebror få fortsätta hållas. Precis som vår andra, mindre offentliga bror som vi inte bara frivilligt utan också glatt göder med ständigt uppdaterad information om oss själva.

För det är inte bara i min plånbok bunten av plastkort blir allt tjockare. Enligt en färsk avhandling är 80 procent av den vuxna befolkningen i USA och Storbritannien ansluten till något slags lojalitetsklubb. Exakt hur det ser ut i Sverige är inte känt, men Ica har 4,2 miljoner medlemmar, Ikea drygt två miljoner, SJ omkring en halv miljon och Åhléns nästan en miljon.

Vi älskar och hatar att blotta oss.

FEAmoa

Moa Karlberg

Med »Ser dig se mig« har Moa Karlberg redan vunnit Årets porträttberättelse vid Årets bild-galan tidigare i år. Fokus är första tidning att publicera bilderna som har vernissage i maj på Galleri Kontrast i Stockholm 8–29 maj.