Tillbaka till naturen

Text:

Man kan kalla det en vågbrytare av guds nåde. Naturvinet alltså. När Systembolaget lanserade sina 18 första naturviner i april delade Sveriges vinkunniga upp sig i två läger. Traditionalisterna kallade dem skräpviner, stolpskott och »snudd på bedrägeri«. Unga vinbloggare var däremot lyriska, och sa att det var det mest spännande som hänt sedan, tja, de föddes.

Utöver en splittrad expertkår saknas dessutom en klar definition av vad naturvin är. Vinproducenterna får själva bestämma om de ska kalla sin dryck för naturvin eller ej. Men grundtanken är att vinet ska tillverkas som det gjordes från allra första början – för 6 000 år sedan. Utan tillsatser och med minimal hantering. Druvorna ska skördas för hand, bara naturliga jästsvampar får användas och svavel får endast tillsättas i minsta möjliga mån. En del producenter roar sig med att gräva ner vinet i jorden. Andra nöjer sig med att jäsa det i amforor av lera.

Staffan Adin – assisterande inköpare på Systembolaget – menar att naturvinets smak är svår att beskriva på ett rättvisande sätt.

– De vita naturvinerna kan ha en oxidativ karaktär, en ton av väldigt mogna äpplen, lite nötigt och ganska påtaglig syra. En smak som en lekman skulle beskriva som surt.

Ofta utsätts naturvinerna för syre under jäsningen, vilket gör att färgen kan skifta över till gult eller orange. Eller i värsta fall – brunt.

Den annorlunda smaken och färgen på naturvinet fick norrmännen att bokstavligen talat sätta i vinet halsen. Det fick det norska vinmonopolet erfara när de köpte in naturvin förförra året. Många konsumenter var missnöjda med sin produkt och lämnade därför tillbaka vinet för reklamation. Men eftersom det egentligen inte var något fel på produkten fick Vinmonopolet själva stå för kostnaden för de reklamerade flaskorna, i stället för att kräva grossisten på pengarna.

Systembolaget drog lärdom av Norges misstag.

– Dyrare viner köps i högre grad av vinkunniga konsumenter. Därför köpte Systembolaget inte in några naturviner som kostade under hundra kronor, säger Staffan Adin.

 

Fakta | Kan lukta illa

Tre saker att tänka på när du inhandlar naturvin.

Vinet kan lukta lite konstigt precis när man har öppnat det. Lite tålamod och en karaff är allt som behövs.

Naturviner kan vara känsliga för temperaturskillnader. Vinet bör hållas under 14 grader fram tills det serveras.

Olika flaskor från samma år kan skilja sig något i smaken.

Källa: theorganic.com