Jonas Colting: »Jag var sist i klassen med att lära mig bröstsim«

Text: Josef Kristensen

Bild: Petronelle Halvorsen

Laxen lyfts upp från riskudden med ätpinnarna och läggs ovanpå en annan laxbit.

– Jag brukar köra dubbla lax per bit för att dra ner på riset så mycket som möjligt. Fast de som jobbar här brukar inte uppskatta det, säger Jonas Colting och ler, samtidigt som han häller generöst med soja på bitarna och i en kopp bredvid tallrikarna.

Jonas Colting är mitt uppe i förberedelserna inför »Ö till ö«; en extrem konditionstävling där de tävlande ska ta sig från Utö till Sandhamn, i Stockholms södra skärgård, enbart genom att springa och simma. Jonas har varit med i alla »Ö till ö«-loppen sedan de drog i gång 2006 och har vunnit tävlingen tre gånger. Men hans resa som konditionsidrottare startade inte med en ambition att vinna, utan att se sig själv utvecklas.

– Jag var sist i klassen med att lära mig bröstsim. Jag var väldigt talanglös men jag gillade att träna och se mig själv förbättras. Efter ett tag så kände jag att jag kommit så långt jag kunde i bassäng och testade att simma i öppet vatten. Därifrån var inte steget till triathlon så stort.

Ambitionen att tävla professionellt kom inte förrän vid 23 års ålder, efter att han vunnit sitt första SM. Efter det fortsatte framgångarna och Jonas Colting har bland annat flera VM-medaljer i triathlon och två vinster i extremtävlingen Ultraman på Hawaii på meritlistan. Trots att han inte tävlar professionellt längre så är han med i flera tävlingar per år och coachar andra tävlande, bland annat i »Ö till ö«.

»Ö till ö« startade swimrunkonceptet; tävlingar med både löpning och simning, som har blivit ett globalt fenomen. Colting gissar på att det finns 700–800 swimrun-tävlingar världen över. Men de första åren, innan reglerna gjordes om, var det mesta kring tävlingen oklart.

– Första året kom det ett finskt lag som hade med sig flytmadrasser. De låg och paddlade på madrasserna, tog inte ett simtag och var det enda laget som gick i mål. Plus att det fanns flera konstiga utrustningskrav; till exempel var du tvungen att ha med simfenor även om du inte använde dem. Sedan gjordes regelverket om och utrustningskraven försvann.

»Ö till ö« är en starkt bidragande orsak till att fler svenskar prövar otraditionella konditionssporter. Swimrun, triathlon och andra extrema konditionsidrotter är inte längre reserverade för de allra tuffaste idrottarna.

– Populariteten hos de här eventen har ökat mycket, men man måste också komma ihåg att det är bland en väldigt liten, nischad del av befolkningen. De flesta är ju jävligt ofitt. Den generella trenden är ju att väldigt många unga tränar mindre, säger Jonas, och häller ännu mer soja över sushibitarna.

Tränings och motions medicinska effekter har varit ett uppmärksammat ämne de senaste åren. Olika undersökningar visar på olika trender, huruvida befolkningen som helhet motionerar mer eller mindre. Men de enas om att en stor del av befolkningen rör på sig för lite och att allt färre unga rör på sig tillräckligt mycket. Hur för lite motion påverkar oss är ett ämne som Colting föreläser om.

– När vi mår dåligt i en modern värld så är det ofta en reaktion på en tillvaro som är konstig. Typ att du sitter inne och stirrar på din Iphone. Du behöver leva på ett sätt som det mänskliga djuret behöver. Vara ute i solen och naturen, röra på kroppen och sova på natten.

Bästa tipset för att komma i gång att träna?

– Det bästa sättet att börja är att börja. Tänk inte för mycket på det utan sätt bara i gång. 20 minuter motion är fortfarande 20 minuter motion. Nej, det är inte en timme – men vem har sagt att du måste motionera i en timme? Det är bara i ditt huvud.

Vilken är den viktigaste anledningen till att motionera?

– Stress, det är inget man kommer ifrån. Att motionera reglerar stress väldigt bra. Många hanterar stress med alkohol, narkotika eller läkemedel, men att hantera den genom att gå ut och springa i skogen känns bättre.

***

Namn: Jonas Colting.

Ålder: 46 år.

Bor: Borås.

Familj: Sambon Elin och sonen Rufus, 11 månader gammal.

Åt: Sushibuffé på Eest, på Stora Brogatan i Borås.

Aktuell: Arrangerar Borås triathlon, föreläsare och har podden »Coltings nakna sanning«.