Anna Borgeryd – lika besjälad som Greta Thunberg
Bild: Henrik MoNTGOMERY/TT
Klimataktivisterna strejkar och demonstrerar. Anna Borgeryd var lika besjälad som Greta Thunberg av önskan att minska klimatpåverkan och skador på ekosystemet. Hennes engagemang för ett hållbarare samhälle utspelade sig framför allt i det egna företaget.
Anna Borgeryd ägde och drev tillsammans med sin syster Karin Bodin Polarbröd AB. Två unga kvinnor, som för fjorton år sedan tog ansvar för att förvalta det som fyra generationer före dem byggt upp i Norrbotten.
Det var 1879 som göteborgaren och bagaren Johan Nilsson slog sig ner i Älvsbyn. Han startade där ett bageri för att försörja sig och sin familj. Över hundra år senare hade det lilla familjebageriet växt till Sveriges tredje största producent av matbröd. Polarbröd AB omsätter i dag runt en miljard och har över 500 anställda i koncernen.
Anna Borgeryd sa i en intervju att »vinst är ett viktigt medel, men inte slutmålet.«
Hon fortsatte: »Mormor ville ut från Älvsbyn med något av världsklass (en femtedel exporteras i dag, mest till Norge och Frankrike), morfar drevs av att skaffa jobb på orten. Vår generation vill vara med och ställa om till en uthållig försörjning«.
Som chefsstrateg i Polarbrödsgruppen stakade Anna Borgeryd ut vilken väg familjeföretaget skulle gå för att minska en skadlig klimatpåverkan både vad gäller produkter och produktion.
Hon dog mitt i steget efter en tids sjukdom, som hon nog gärna hade velat besegra. Under sitt liv vann hon flera andra viktiga segrar, inte minst i kampen för ett hållbart näringsliv. Det tog sig flera uttryck. Konkret som att till exempel investera i fyra vindkraftverk i Dalarna, som därmed gör brödbaket i företagets båda tillverkningsenheter i Älvsbyn och Bredbyn självförsörjande med förnybar el.
Anna Borgeryd och syster Karin Bodin, vd i Polarbrödsgruppen, fick styrelseposter i familjeföretaget redan som tonåringar. Sida vid sida fick de epitet i pressen som »systrarna smörgås« och »powersyskonen i Norrbotten«.
De föddes in i företaget, men skaffade sig båda universitetsutbildning.
Karin läste ekonomi, Anna doktorerade i konflikthantering i Umeå.
I en intervju med Dagens industri 2016 sa Anna Borgeryd att hon var övertygad om att »försörjningen måste byggas om så att den blir uthållig och långsiktigt kan fungera i harmoni med naturen. Annars riskerar vår civilisation att gå under«.
»Hon drevs av tre saker: klimatkamp, kärlek till familjen och en längtan av att förändra världen.«
Så sammanfattade Karin sin systers livsgärning i lokalpressen efter hennes död.
Det finns flera exempel på hur Polarbröd försöker att leva upp till visionen om ett hållbart näringsliv. Det handlar om allt från brödpåsar (baserade på sockerrör och återvinningsbara) och brödbilar som körs med biodrivmedel, ett nytt vetemjöl och experiment med deg som kanske kan återvinnas till förpackningar.
När Polarbröds medarbetare ska medverka i Almedalsseminarier tar de först tåget och sedan segelbåten till Visby. Allt i akt och mening att leva upp till ambitiösa visioner om att minska koldioxidutsläppen.
Det gick inte att ta miste på Anna Borgeryds helhjärtade engagemang för hur vi borde ställa om produktion och konsumtion i en mer hållbar riktning. Hon vann priser, höll företag, debatterade.
Hon tycktes aldrig ge upp, skrev till och med en roman om sjuksköterskan Vera som vill rädda världen.
Hon fick med sig hela företaget att tro på en bättre värld, säger de som har arbetat nära henne.
För Anna Borgeryd handlade det inte bara om att baka och leverera bröd. Uppgiften för en kvinna mitt i livet i Norrbotten tycktes vara större än så. Inifrån ett gammalt familjeföretag ville och kunde hon förändra det 100-åriga arvet till en modern, framtidsinriktad verksamhet.
Själv sa hon vid ett tillfälle:
»Hur vi än gör, handlar det inte längre om business as usual!«