Birgitta Rasmusson
Bild: TT
Färgstark till det yttre, alltid rasande elegant och med en glimt i ögat som avslöjade humorn. Den kunde vara både fräck och drastisk, torr men aldrig utan värme.
Vid den tid i livet när de flesta av oss börjar dra ner på tempot trappade Birgitta Rasmusson i stället upp. Hon steg in i rampljuset på Sveriges största scen, när hon 2012 blev domare i tv-programmet Hela Sverige bakar. Det blev starten på en ny karriär – som tv-personlighet. Birgitta blev Kakdrottningen med hela svenska folket. Älskad, beundrad och folkkär.
Hon blev programmets själ i sina pastellfärgade glasögon och med galet mönstrade strumpor på de välsvarvade spirorna, men – viktigare – med en kunskap och kärlek till bakning, bröd, bullar och kakor som ingen annan.
Det var ingen blyg viol som dök upp i rutan.
Birgitta Rasmusson var en av konsument-Sveriges stora profiler, en upplysare av den gamla stammen som bland annat byggde upp Ica:s testverksamhet och provkök. En roll som krävde både oräddhet och bestämda tag för att försvara konsumentnyttan mot andra intressen.
Under den glansfulla ytan dolde sig en bondtös från Ljungskile i Bohuslän. Hon utbildade sig till lanthushållslärare och jobbade som hemkonsulent och hushållslärare. 1976 började hon på testredaktionen på Ica-Kuriren och mellan 1984 och 2005 var hon chef för Ica:s Provkök. Ett yrkesliv som gav henne gedigen kunskap om tekniker, nyheter, trender och utveckling av mat och bakning.
Ett särskilt gott öga hade Birgitta Rasmusson till kokböckerna, Sju sorters kakor och Rutiga kokboken, som Ica gav ut, och som regelbundet förnyades. Sju sorters kakor kom ut första gången 1945. När provköket lades ner 2005 behöll Birgitta uppdraget att regelbundet förnya de klassiska böckerna.
Intresset för bakning, inte minst kakbak och annat sötebrödsbak har gått upp och ner genom tiderna. Intresset för ekonomiska tillskott var emellanåt måttligt. Vid millennieskiftet ville förlaget dra ner på småkakorna i Sju sorters kakor eftersom man trodde att de tillhörde en svunnen tid. Vid den tiden besökte Birgitta Marcus Samuelssons restaurang i Harlem, New York. Efter maten bjöds en liten kartong med bondkakor till kaffet. Småkakor var den nya trenden i New York … Birgitta Rasmusson vädrade morgonluft och tog med sig kartongen som ett tungt argument till nästa möte med förlaget. Resultatet blev en bejublad nystart för Sju sorters kakor. Med småkakor. Och sedan vände vinden. I dag frodas intresset för bullbak, kakor och tårtor.
Birgitta själv har alltid gillat kaffebröd. Ingen dag utan en liten sockerbulle till eftermiddagskaffet.
Förutom att hon regelbundet förnyade sin kakbok, som är Sveriges mest sålda bok med över fyra miljoner exemplar, gav hon ut flera böcker med sina egna kaffe-bordsfavoriter.
Det var mamma Agnes som lade grunden till kafferepsintresset och dottern tv-stjärnan bakade förstås gärna själv. Hemma i ettan på Kungsholmen i Stockholm fanns alltid ingredienser om baklusten skulle falla på. Men hon gillade också att gå på konditori, kafé och restaurang. Gärna ensam, för att kunna fokusera helt på upplevelsen vid bordet. Analysera och låta sig inspireras.
Birgitta var en inbiten singel och särbo. Hon gillade att leva ensam, men hade många, många vänner och engagerade sig gärna i olika sammanhang. På sydamerikanska grillpartyn såväl som vid föredrag och olika tillställningar och resor.
Alltid med fullt engagemang på det som hände just då. Så fullt att hon en gång, efter en oerhört trevlig och pratsam biltur med en kollega, hamnade på fel slott, när de två skulle delta i ett föreningsjubileum.
Birgitta behöll hela livet kontakten med hemtrakten på Västkusten. I Växthuset i Ulvesund höll hon årligen en uppskattad sommarföreläsning. Hon var med i Matmaffian, Sveriges matjournalisters förening och Konsthantverkets vänner. 2005 tilldelades hon Gastronomiska Akademiens guldmedalj.
Birgitta Rasmusson gjorde åtta säsonger av Hela Sverige bakar. Inför den nionde säsongen blev hon utbytt. Televisionens policy tillät inte personer i hennes ålder att delta i produktionen på grund av riskerna med coronaviruset. En besvikelse för Birgitta Rasmusson, som var helt inställd på att fortsätta med programmet.
Nu kom hon i stället att tillbringa mycket av sitt sista år hemma i Ljungskile, fullt sysselsatt med bakning, föredrag och cykelturer.
Charlotta Möller
Kokboksförfattare, matkonsult.